PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Bukowina Tatrzańska

Kultura

Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu

Poniedziałek, 26 września 2011 r.
Autor: Anna Karpiel-Semberecka

fot. Anna Karpiel-SembereckaJest takie miejsce pod Tatrami, gdzie można skosztować przysmaków prawdziwej domowej kuchni… włoskiej. Właśnie to słowo „domowa” odróżnia ją od licznych włoskich restauracji i pizzerii. Kuchnia nie jest zresztą domowa jedynie z nazwy, ale przede wszystkim dlatego, że właściciele wkładają w gotowanie i przyjmowanie gości całe serce. Możemy więc na pyszny obiad, kolację, kawę, wino lub małe co nieco wybrać się do gościnnego domu, w którym zapoznamy się nie tylko z kuchnią pełną słońca i smaków południa, ale także z kulturą Włoch i tamtejszą gościnnością. Można się tu także samemu nauczyć gotować. A wszystko to w „Baita Italiano in Zakopane” w Bukowinie Tatrzańskiej na Karpęcinach, przy drodze wiodącej do Brzegów.


"Baita" wpisana w kulinarny pejzaż

- Nieco ponad rok temu, 17 lipca 2010 r., otworzyliśmy "Baitę Italiano in Zakopane". Domowa kuchnia włoska pod Tatrami na dobre wpisała się w podhalański pejzaż kulinarny. A my zyskaliśmy wielu nowych przyjaciół – podsumowują miniony rok właściciele Dominika i Salvatore Lucchino.

"Baita" po włosku znaczy szałas. Nazwa ta jeszcze bardziej podkreśla domowy i nieoficjalny charakter tego miejsca. Szałas jest bardzo przytulnie urządzony w stylu podhalańsko-włoskim. Przepiękna jest też okolica, z dala od cywiliacji, dookoła góry i las na wyciągnięcie ręki.

Do dnia dzisiejszego "Baitę", otwartą tylko w sezonie, odwiedziło ok. 1000 osób, ponad 200 otrzymało już kartę stałego klienta. Niezawodną reklamą okazała się przede wszystkim poczta pantoflowa, a także strona internetowa i dwie drewniane tablice.

Kultura i sport, czyli co można zrobić dla Podhala?

Właściciele "Baity" angażują się także w różne działania kulturalne i sportowe. Organizowali degustacje i poczęstunki podczas Sezonu Włoskiego w Muzeum Tatrzańskim w Zakopanem i podczas Sabałowych Bajań w 2010 r. Dominika Lucchino była także tłumaczka jury podczas Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem, pomagała w organizacji Memoriału Piotra Malinowskiego Finału Pucharu Świata w Ski-Alpinizmie.

To ona w czerwcu tego roku zaprosiła na Podhale delegację UISP (Unione Italiana Sport Per Tutti), czyli największej włoskiej sportowej organizacji. Celem wizyty było poznanie atrakcji  naszego regionu i nawiązanie współpracy turystycznej. A wszystko to z miłości do „białego szaleństwa”.

- Mimo że pochodzę ze Szczecina i na stałe mieszkam w Kalabrii, narty to bardzo ważny element mojego życia. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jestem od nich uzależniona. We Włoszech jestem sędzią federalnym narciarstwa alpejskiego. Również nasza pięcioletnia córka jeździ na nartach i sprawia jej to ogromna przyjemność. Jest ona czwartym pokoleniem uprawiającym ten sport. Zapoczątkowała to jeszcze przed II Wojna Światową moja cioteczna babcia, Waleria Strzyżewska, od której dostałam w spadku zarówno miłość do nart, jak i dom na Karpęcinach – wyjaśnia Dominika Lucchino.

Pasja przede wszystkim

Działalność "Baita Italiano in Zakopane” to zdecydowanie dużo więcej niż włoska kuchnia. Wracając jednak do gotowania - jak to się stało, że jest ono pasją właścicieli "Baity", mimo że z wykształcenia Salvatore jest architektem, a Dominika inżynierem?

-Przyjeżdżam tutaj już od dwudziestu lat. Na stałe mieszkam i pracuję we Włoszech, pod Tatrami staję się kucharzem. Gotowanie to moja pasja. Gdy jestem w Baicie, zawsze gotuję dla przyjaciół, znajomych i wszystkich tych, którzy zajrzą do nas. Ze wspólnych, radosnych biesiad, odbywających się w klimacie typowej, domowej kuchni włoskiej, narodził się pomysł na podzielenie się tą radością z innymi. Nie jest to kuchnia wyrafinowanego szefa restauracji, przypomina raczej gotowanie naszej mamy, kiedy wracamy do domu. Do dyspozycji naszych gości mamy kuchnię i kameralną jadalnię w domku, taras, ogródek i miejsce na ognisko. Polecamy potrawy włoskiej kuchni domowej, czyli to, co najchętniej jedzą Włosi – wyjaśnia Salvatore Lucchino.

Aby skosztować tych specjałów należy wczesniej dokonać rezerwacji telefonicznej lub e-mailowej, ustalając menu. Dania w "Baicie" przyrządzane są na zamówienie z oryginalnych świeżych włoskich produktów wysokiej jakości. "Baita" proponuje także gotowanie w domu klienta.


Więcej informacji na stronie www.italianoinzakopane.pl

Baita Italiano in Zakopane
Dominika i Salvatore Lucchino
ul. Karpęciny 3 34-530 Bukowina Tatrzańska
kom. +48 782 22 91 19 Dominika (polski/włoski)
kom. +48 604 756 392 Salvatore (włoski/angielski)
tel. +48 18 53 312 85
mail: info@italianoinzakopane.pl

Zobacz w naszym sklepie:
  • Torebka filcowa IITorebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...
    160 zł
  • Naszyjnik "Porzeczki"Naszyjnik "Porzeczki"Naszyjnik z drobnych Korali rekonstruowanych oraz z przekładek - drobniutkich koralików szklanych. Obwód 49,5 cm. Średnica koralików z korala 0,7 i 0,5 cm...
    65 zł
  • Bransoletka PurpurosaBransoletka PurpurosaBransoletka Purpurosa Obw. - 19 cm. Materiały: Jadeit, Marmur (kula), Piryt, Onyks, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz.
    65 zł

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.