PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Zakopane

Kultura

Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarska

Poniedziałek, 17 grudnia 2012 r.
Autor: Anna Karpiel-Semberecka

fot. Anna Karpiel-Semberecka14 grudnia w zakopiańskiej restauracji „mała Szwajcaria” odbył się wyjątkowy kulinarny wieczór, podczas którego zaprezentowane zostały najsmaczniejsze tradycyjne dania kuchni włoskiej i szwajcarskiej. Smakosze mogli spróbować między innymi takich potraw jak: Zuercher Geschnetzeltes, raclette drwala, fondue z Neunberga, fondue czekoladowe oraz carpaccio, spaghetti, tiramisu i pomarańcza z patelni. A wszystko to za sprawą dwóch kucharzy: Mariusza Hryca z restauracji „mała Szwajcaria” oraz Salvatore Lucchino z „Baity” mieszczącej się w Bukowinie Tatrzańskiej.


Można było nie tylko degustować i oceniać wyśmienite potrawy, ale także podglądać kucharzy przy pracy i poznawać ich sekrety. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska, a kulinarnymi opowieściami z Szwajcarii i Włoch dzielili się January Świerk menager „małej Szwajcarii” oraz Dominika Friedrich z włoskiej „Baity”. Wieczór był więc bardzo smakowity, inspirujący i z pewnością pozostanie w pamięci wszystkich jego uczestników.

Dodatkową atrakcją była oprawa muzyczna w wykonaniu uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Zakopanem, filia w Poroninie. Wystąpili: Bartłomiej Polak, Maciej Haładyna, Sobiesław Łukaszczyk-Hajduk, Katarzyna Król-Tomków oraz Jakub Kluś.

Zobacz w naszym sklepie:

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.