PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Małe Ciche

Kultura

XII Konkursu Potraw Regionalnych

Poniedziałek, 22 października 2012 r.
Autor: Łukasz Nodzyński

XII Konkursu Potraw RegionalnychUrząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Małe Ciche Ochotnicza Straż Pożarna w Małe Cichem oraz Związek Podhalan Oddział Małe Ciche. Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.


Komisja Konkursowa w składzie:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
3. Stanisław Kułach – Sołtys Małego Cichego
4. Danuta Wilk – Radna Gminy Suchy Las
5. Adam Radko – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem
6. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT
7. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W Konkursie udział wzięło 6 drużyn sołeckich: Murzasichle, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche oraz Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Suchy Las.

Komisja Konkursowa oceniło 353 potraw, 126 nalewek i 74 rodzajów ciast.
Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Suchy Las – 20 potraw, 4 nalewki, 3 rodzaje ciast, „diabelskie żebro Adama”, „rogal Marciński”, „kapuśniak sucholeski” i „nalewka z pigwy babci Zosi”
PLGD – 3 potrawy -  „hałuski”, „kapusta po góralsku”, „tarcioki” – 3 kolejne produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Suche – 50 potraw, 33 nalewki, 10 ciast, „zupa gulaszowo na jagnięcinie”, „korpiyle mascone”, „sałota na maślonce”, nalewka „pszenny bimber” i „z rajskich jabłek”, ciasto „pijany przekładaniec”
Murzasichle  – 63 potrawy, 16 nalewek, 23 ciast, „pieczona koza”, „karczek w żurawinie” „borsc na czerwonej fasoli tzw. „siwula”, nalewka „sichlańskie łzy”, babeczki w kształcie koszyczków
Stasikówka –  60 potraw, 16 nalewek, 9 ciast, „piporasy sołtysa”,  „pierogi z kiskom”, „babka z borówkami”, nalewka  - „wódka borówcano”
Małe Ciche – 72 potrawy, 12 nalewek, 11 ciast, „jyże spod brzysku”, „racuchy z kiskom”, smolec z gęsiny, „schab z rydzami”, „kapusta z rydzami”, „rydze kiscone”, nalewka „cytrynówka”,  
Poronin – 55 potraw, 21 nalewek, 14 ciast, „makaronowy tryjont” czyli 11 dań z makaronów, ciasto „góralskie cycki”, nalewka „kukułówka” i „wiśniówka ze solankom”.
Nowe Bystre – 30 potraw, 11 nalewek, 3 ciasta, „placki z rzepy”, „pasztet z królika”, nalewka „dziadkowe winko” i „porterówka”. 
Kuchnia tradycyjna oparta jest o produkty lokalne, wyhodowane w naturalnym środowisku, których walory zdrowotne są nieocenione. Mają walory antyrakowe, antybakteryjne, obniżają ciśnienie i zły cholesterol.
„Losy narodów zależą od sposobu odżywiania się”. 

Komisja Konkursowa podkreśla  bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej,  Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.

Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.

W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
• Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną  potrawę – za „pęcak ze śliwkami” dla Marii Waliczek  z Nowego Bystrego                       
• Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „diabelskie żebro Adama” –  dla  Teresy Dobrzykowskiej  z Suchego Lasu
• Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę
 z jagnięciny –  „jadło juhasa z jagnięciny” dla Katarzyny Kasprzak-Kuros z  Suchego
• Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę – „zoproska z kminkiem i hałuskami” dla  Elżbiety Skupień z  Murzasichla
• Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – „bufty z rydzami” dla Anny Pawlikowskiej  ze  Stasikówki
• Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych
za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – „kapusta z rydzami” dla Stanisławy Galicy
z Małego Cichego
• Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za sałatkę – „bajzel pyrowy” dla Elżbiety Raflik
z Suchego Lasu 
• Nagroda Ochotniczej Straży Pożarnej Małe Ciche – za „racuchy z rodzynkami” –
dla Kamilki  Pawlikowskiej - małe gaździny z Małego Cichego
• Nagroda Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Małe Ciche – za najlepszą nalewkę „miętówka”
  dla Haliny Pawlikowskiej  z  Małego Cichego
• BON DO DELIKATESÓW U TOMKA w Zębie o wartości 100zł – za „makaronowy tryjont” dla Heleny Szwajnos z Poronina
• BON DO DELIKATESÓW U TOMKA w Zębie o wartości 100zł  – za „bocek wyndzony”
dla Władysławy Białoń z Poronina
• KARNETY DO TERM SZAFLARY – dla Małych gaździn z Małego Cichego
• Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Małe Ciche za największą ilość potraw i najlepszą dekorację stołu (komplet noży)
• Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Suche za najlepsze napitki (szklane miski)
• Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Murzasichle za pieczoną kozę (książki kucharskie Roberta Sowy)

Bardzo dziękujemy sponsorom: firmom „PRYMAT”, Stacja Narciarska MAŁE CICHE, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Delikatesy u Tomka – Małgorzata i Tomasz Słodczykowie z Zębu, Stowarzyszeniu Twórców Ludowych Oddział Karpacko – Małopolski z siedzibą w Poroninie za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem , Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Podkładki korkowe FolkPodkładki korkowe FolkPodkładki korkowe pod kubki z autorskim wzorem w stylu folk, zainspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Czarno - biały design z...
    25 zł
  • Magnes Folk na lodówkę IIIMagnes Folk na lodówkę IIIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego...
    7 zł
  • Wisiorek "Panda"Wisiorek "Panda"Sam miś, szklany Lampwork + szklane koraliki. obw. 53 cm dług. zawieszki 2 cm.
    70 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.