PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Lipiec 2011 12345678910111213141516171819202122232425262728293031 »

Rabka-Zdrój

Rozmaitości

Mistrzostwach Polski w dojeniu sztucznej krowy

Poniedziałek, 18 lipca 2011 r.
Autor: Czesław Bajer

fot. Adam Bielowski16 lipca na terenie Parku Rozrywki i Edukacji Rabkoland odbyły się XI Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy „Ropculi”. W rozgrywce finałowej udział wzięło 23 zawodników. Jak co roku imprezę zorganizowało Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych przy udziale Zakładu Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producenta mleka Hej 3,8 % i Rabkolandu.


Pierwsze zawody mistrzowskie odbyły się w 2001 roku, a mistrzem został Jan Maciończyk, skarbnik gminy Marklowice Śląskie, który wydoił wówczas 2100 ml.

Na mistrzostwa tym razem przyjechali uczestnicy m.in: z Jastrzębia Zdrój, Bytomia, Wielkich Dróg, Kielc, Tomaszowic, Nakła Śląskiego, Dąbrowy Górniczej, Boczków k. Łowicza, Raciborza, Tarnobrzegu, Jasła, Rzeszowa, Zakopanego, Rdzawki i Rabki-Zdroju.

W wyniku zaciętej rywalizacji pod nadzorem sędziów cyckowych: Izabeli i Maćka oraz przy technicznej obsłudze krowiego doktora Krzysztofa jury przyznało:

I miejsce Stanisław Budzeń lat 46 z m. Boczki koło Łowicza 4 krotny mistrz Polski, 2 krotny wicemistrz i rekordzista z 2010 roku (który wówczas wydoił 3300 ml) Tym razem 3100 ml wystarczyło do zdobycia Tytułu Mistrza Polski 2011, Pucharu, dyplomu, 300 zł, gwarantowanego wpisu do XII Księgi Rabkolandu Polskie Rekordy i Osobliwości, zegara okolicznościowego, paczki mleka Hej.

II miejsce wydoił Kazimierz Kapłon lat 46 z Rabki-Zdroju z wynikiem 2850 ml uzyskując tytuł I wicemistrza Polski 2011, 200 zł, Puchar, dyplom, gwarantowany wpis do XII Księgi Rabkolandu Polskie Rekordy i Osobliwości, zegar okolicznościowy, paczka mleka Hej.

III miejsce Paweł Budzeń lat 16 z m. Boczki koło Łowicza dojąc 2750 ml otrzymując tytuł II wicemistrza Polski, 100 zł, Puchar, dyplom, gwarantowany wpis do XII Księgi Rabkolandu Polskie Rekordy i Osobliwości, zegar okolicznościowy,  paczka mleka Hej.

Zdobywcy od I-X miejsca otrzymali XI Księgę Rabkolandu Polskie Rekordy i Osobliwości i dmuchaną krówkę.

Wszyscy uczestnicy otrzymali kolorowy Dyplom Dojarza ujmującego wyniki dojenia oraz mleko Hej.

W dalszym ciągu rekord Polski należy do pana Stanisława Budzeń 3300 ml zdobyty w 2010r.

Wyróżnienia zwycięzcom wręczyli:

- Prezes Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych pan Eugeniusz Wiecha

- Kierownik zawodów pan Krzysztof Służałek Naczelny Kontroler Rekordów

- asystowali przebrana krówka oraz sędziowie cycka Izabela i Maciek.

Szefem biura zawodów była sprawna i szybka Izabela.

Mistrzostwa prowadził Czesław Naczelny Kontroler Rekordów Podhala Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Obraz olejny Folk IVObraz olejny Folk IVObraz olejny Folk z namalowanym autorskim wzorem inspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Padhala doskonale nadaje się do każdego wnętrza. Obraz...
    300 zł
  • „Zatraceniec”„Zatraceniec”Płyta DVD zawiera spektakl „Zatraceniec” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej. (czas: 1 godz. 54 min.) Amatorski Zespół Teatralny im. Józefa Pitoraka...
    40 zł
  • Magnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...
    7 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.