I Strona główna I Wiadomości I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Kościół I

I Radio Alex I Głos Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Ogłoszenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I
I Małopolski Festiwal Smaku w Zakopanem

(28.08.2005) Anna Karpiel: "Na Dolnej Równi Krupowej w Małopolskim Festiwalu Smaku wzięło udział 13 wystawców. Można było spróbować gotowych produktów, przygotowywane były też regionalne potrawy. Oceniała je publiczność oraz specjalna komisja, której przewodniczył Teofilos Vafidis.
Na kiermaszu królował oczywiście oscypek, ale pozostałe produkty były bardzo różnorodne. Znalazły się wśród nich przygotowywane według tradycyjnych receptur sery, wędliny, soki i wypieki z Podhala, ale również z Orawy czy Sądecczyzny. Do najciekawszych dań należał zwycięski pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami oraz jagnięcina duszona w czerwonym winie.
Małopolska posiada wyjątkową spuściznę kulturową, której ważną częścią jest regionalna kuchnia – podkreślali organizatorzy. Dlatego należy dbać o bogactwo owoców ziemi i pracy rąk ludzkich i pokazywać je. Taki jest właśnie cel Festiwalu, który po raz pierwszy zorganizowało Województwo Małopolskie oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Inicjatywie patronuje Instytut Dobrego Smaku Bikonta, Makłowicza i Janickiego. Lokalne eliminacje odbywają się w Nowym Sączu, Tarnowie i Zakopanem, a wielki finał w Krakowie w dniach od 17 do 18 września.
W komisji konkursowej zasiedli:
Przewodniczący komisji: TEOFILOS VAFIDIS – szef kuchni restauracji „Kuchnie świata” w Warszawie
MAŁGORZATA RYGIEL – wice dyrektor Departamentu Promocji i Współpracy Międzynarodowej
ROBERT KUBAS- szef kuchni restauracji hotelu „Amadeus”
WOJCIECH WOŁOSOWSKI – szef kuchni restauracji „Pasaż” w Tarnowie
JERZY JASKIERNIA – dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
W konkursie nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymali:
- przetwory owocowe: TŁOCZNIA MAURER Krzysztof Maurer (soki owocowe o różnych smakach)
-dania gotowe: GGG „U MŁYNORZA” Maciej Chowaniec (pstrąg pieczony z ziemniakami opiekanymi)
- wędliny i przetwory mięsne: ZAKŁAD MASARSKI S.C. S.MĄDRY I D.MĄDRA (kiełbasa lisiecka)
- najładniej udekorowany stół : PIEKARNIA, CUKIERNIA EKOLOGICZNA A.PIWOWARCZYK ( „Czekadełko na desce”- chleb z masłem czosnkowym i smalcem)
W plebiscycie „Małopolski Smak” głosowało 1500 osób. W poszczególnych kategoriach nagrody otrzymali:
- przetwory owocowe: TŁOCZNIA MAURER Krzysztof Maurer (soki owocowe o różnych smakach)
-dania gotowe: PIEKARNIA, CUKIERNIA EKOLOGICZNA A.PIWOWARCZYK ( „Czekadełko na desce”- chleb z masłem czosnkowym i smalcem)
- wędliny i przetwory mięsne: ZAKŁAD MASARSKI S.C. S.MĄDRY I D.MĄDRA (kiełbasa lisiecka)
- „najatrakcyjniejsze danie” - KARCZMA „SABAŁA” (Jagnięcina duszona w czerwonym winie)

Foto-relacja (zdjęcia Anna Karpiel):

I Strona główna I Wiadomości I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Kościół I

I Radio Alex I Głos Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Ogłoszenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I