PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Marzec 2012 12345678910111213141516171819202122232425262728293031 »

Warszawa

Wiadomości

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

Poniedziałek, 19 marca 2012 r.
Autor: AKS

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska10 marca w Warszawie, podczas finału projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, 10 szkół gastronomicznych z pięciu województw walczyło o zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Jury najlepiej ocieniło Agatę Kaszuba i Grzegorza Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (pomorskie), którzy przygotują posiłek dla Pierwszej Damy i jej gości. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem w składzie Karol Bąk, Andrzej Bartol, Rafał Dorociuk (opiekun), a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku (pomorskie).


Laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni (członka Jury).

Przy wyborze zwycięzcy jury, w składzie którego byli Marek Zagórski – Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci (Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek), kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników.

Uczniowie z Zakopanego zaproponowali:

- zakąskę juhasa - mus z bobu na listku ciasta owsianego ze skwarkami z bryndzy, oscypek kminkowo – kolendrowo – imbirowy z musem z wątróbki i nutą buraczano – tarninową, łyk kwaśnicy (czysta kwaśnica z czosnkiem niedźwiedzim serwowana z julienne ze skóry golonkowej i korpiela),

- danie główne – przekładaniec harnasia; polędwica marynowana w żętycy grillowana z wędzoną słoniną, owsiakotto, zestaw sałat z kremem balsamiczno-truflowym,

- deser Maryny – bundz wędzony w herbacie z sosem różanym i pyłkiem kwiatowym, ciastko owsiane.

Konkurs, którego celem była promocja tradycyjnych produktów regionalnych, odbył się w warszawskiej Fortecy. Zmagania finalistów były komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Finał konkursu uświetniły dodatkowe atrakcje, takie jak: pokaz kulinarny Artura Moroza – znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, koncert Jagny Knittel z zespołem – wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej oraz kiermasz smacznych, wytwarzanych w tradycyjny sposób produktów regionalnych. W organizacji kiermaszu uczestniczyła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Aniołek mały IIIAniołek mały IIIAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 6,5 cm. Wysokość 7 cm. Ozdoba np. choinkowa.
    8 zł
  • Wisiorek "Ogródek 6"Wisiorek "Ogródek 6"Wisiorek z tkaniny, koralików metalowych. Obwód 52 cm. Wlk. Wisiorka 10/8 cm
    35 zł
  • Bransoletka "Mix 1"Bransoletka "Mix 1"Bransoletka "Mix 1" Obwód - 18 cm. Matriały: Jadeit, Lapis lazuli, Turkus, Aragonit, Koral, Szkło. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę...
    65 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.