PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Ząb

Kultura

Konkurs Potraw Regionalnych po raz jedenasty

Wtorek, 25 października 2011 r.
Autor: Anna Karpiel-Semberecka

fot. Anna Karpiel-SembereckaW niedzielę w Zajeździe „Śleboda” w Zębie odbył się XI Konkurs Potraw Regionalnych zorganizowany przez Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury. Impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej. Prezentowane potrawy z roku na rok są też piekniejsze, smaczniejsze i bardziej różnorodne. W konkursie udział wzięło 7 drużyn: z Murzasichla, Zębu, Suchego, Stasikówki, Poronina, Nowego Bystrego i Małego Cichego. Jury oceniło aż 333 potrawy, 101 nalewek i 32 rodzaje ciast.


Ślinka ciekła już na sam widok przygotowanych na konkurs smakołyków. A co najwazniejsze, obok nowych pomysłów, były również tradycyjne potrawy, jakie gotowały nasze mamy i babcie. Była to więc wspaniała okazja, by podegustować góralskie specjały, a może nawet samemu zainspirować się tym bogactwem smaków oraz pomysłów i ugotować coś regionalnego w domu.

Konkursowi towarzyszyła jak zwykle miła atmosfera i tradycyjna góralska gościnność. Oprawę artystyczną zapewnił zespół „Mały Zbójnicek” oraz kapela góralska z Zębu. Za rok kolejny konkurs, który odbędzie się w Małem Cichem.

Patronem medialnym wydarzenia był Podhalański Serwis Informacyjny WATRA.


Protokół z XI Konkursu Potraw Regionalnych
Ząb, 23 października 2011 r.

Jury w składzie:

  1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
  2. Andrzej Skupień – wice starosta powiatu tatrzańskiego
  3. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
  4. Stanisława Łukaszczyk – prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Karpacko - Małopolski
  5. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
  6. Anna Stoch – Prezes Związku Podhalan Oddział Ząb
  7. Andrzej Lassak – Oborny – Sołtys Sołectwa Ząb

W Konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche. Jury oceniło 333 potrawy, 101 nalewek i 32 rodzaje ciast.
Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Murzasichle – 30 potraw, „klopsiki kryzyski”, ”kwaśnica dlo Bronka”, „grzmot sichlański” i 2 depreski,

Ząb – 62 potrawy, 19 nalewek, 10 ciast, „baranina pod różną postacią”, „miętówka – nalewka”, dania na stół wigilijny,

Nowe Bystre – 45 potraw, „śledzie w kosołce z oscypka”, „dania z indyka”, „tradycyjne tarciowi”, 11 nalewek, 7 rodzajów ciast,

Małe Ciche – 55 potraw, „zupa barania z korpielami”, „kura nadziewana kasom”, „sadło wędzone”, 10 nalewek, 5 rodzajów ciast,

Stasikówka – 59 potraw, 7 ciast, 16 nalewek, „baranina z brusznicami”, „pierogi z scowiym”, „juhasko zaprawa”, „bób zabielany” dekoracja stołu

Poronin – 45 potraw, „potrawy z korpiyli”, „kluska miysano z grul”, „sałatka z oscypka”, „śliwkowo wariacja” 29 nalewek, 20 ciast,

Suche – 37 potraw, 14 nalewek, 12 ciast, „kiszka na 6 rodzajów”, „naleśniki z jagnięcinom”, „sałota na maślonce”.

Jury podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej. Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem, ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.

Jury podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to co szczególnie zwróciło uwagę, to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie oraz zaprosić na przyszły rok do Małego Cichego.

W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:

- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną  potrawę – za „sałota na maślance” dla Katarzyny Kasprzak z Suchego

- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „juhaskom zaprawe” dla Beata Maciczek ze Stasikówki

-  Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z baraniny – za „baraninę pieronom” dla Michała Stocha z Zębu

- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę „kwaśnica dlo Bronka” – dla Marii Majerczyk z Murzasichla

- Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – Stanisława Galica z Małego Cichego

- Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – Katarzyna Skupień z Suchego

- Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za „sałatka z oscypka” dla Bernadetta Jarosz z Poronina

- Nagroda od PAMI Katarzyna i Michał Buńda – za „dania z indyka” dla Małgorzaty Waliczek z Nowego Bystrego

- Nagroda Związku Podhalan Oddział Ząb – za najlepszy tradycyjny wypiek sernik dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego

- Nagroda Rady Sołeckiej Sołectwa Ząb – za najlepszą nalewkę „paprykówkę” dla Katarzyny Skupień z Suchego

- 2 BONY DO DELIKATESÓW U TOMKA – za „jagnię z sabaśnika” dla Władysławy Białoń z Poronina

- BON DO DELIKATESÓW U TOMKA – za ciostka owsiane dla Małgorzaty Sieczki z Zębu

- BON DO DELIKATESÓW U TOMKA – za zorganizowanie gaździn i przygotowanie dań dla Grażyny Staszel z Nowego Bystrego

- VOUCHER na kolacje - za tradycyjne orzeszki  dla Małgorzaty Bustryckiej z Poronina

- VOUCHER na kolację – za dekorację stołu dla drużyny z Stasikówki

- VOUCHER na kolację – za największą ilość dań dla drużyny z Zębu

- KARNETY DO TERM SZAFLARY – dla drużyny z Zajazdu Śleboda z Zębu

Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT", „TRIP”, „PAMI Katarzyna i Michał Buńda”,  Delikatesom u Tomka – Małgorzata i Tomasz Słodczykowie, Stowarzyszeniu Twórców Ludowych Oddział Karpacko – Małopolski z siedzibą w Poroninie i firmie „PAKFOL” za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji, Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania. Zespołowi „Mały Zbójnicek” oraz kapeli góralskiej z Zębu dziękujemy za oprawę artystyczną Konkursu.

Oddzielne podziękowanie kierujemy w stronę pana Jacentego Lasaka – właściciela Zajazdu Śleboda za serdeczne przyjęcie i ugoszczenie nas w swojej karczmie.

Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Saszetka ISaszetka ISaszetka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z brązowej podszewki.   Szerokość ok. 22 cm. Wysokość ok. 18 cm Materiał...
    50 zł
  • Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat” wg libretta Franciszka Łojasa Kośli doczekała się swojej wersji filmowej (1 godz. 33 min.). Produkcja trwała prawie rok. Na...
    35 zł
  • Magnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego...
    7 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.