PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Ząb

Kultura

Konkurs Potraw Regionalnych po raz jedenasty

Wtorek, 25 października 2011 r.
Autor: Anna Karpiel-Semberecka

fot. Anna Karpiel-SembereckaW niedzielę w Zajeździe „Śleboda” w Zębie odbył się XI Konkurs Potraw Regionalnych zorganizowany przez Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury. Impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej. Prezentowane potrawy z roku na rok są też piekniejsze, smaczniejsze i bardziej różnorodne. W konkursie udział wzięło 7 drużyn: z Murzasichla, Zębu, Suchego, Stasikówki, Poronina, Nowego Bystrego i Małego Cichego. Jury oceniło aż 333 potrawy, 101 nalewek i 32 rodzaje ciast.


Ślinka ciekła już na sam widok przygotowanych na konkurs smakołyków. A co najwazniejsze, obok nowych pomysłów, były również tradycyjne potrawy, jakie gotowały nasze mamy i babcie. Była to więc wspaniała okazja, by podegustować góralskie specjały, a może nawet samemu zainspirować się tym bogactwem smaków oraz pomysłów i ugotować coś regionalnego w domu.

Konkursowi towarzyszyła jak zwykle miła atmosfera i tradycyjna góralska gościnność. Oprawę artystyczną zapewnił zespół „Mały Zbójnicek” oraz kapela góralska z Zębu. Za rok kolejny konkurs, który odbędzie się w Małem Cichem.

Patronem medialnym wydarzenia był Podhalański Serwis Informacyjny WATRA.


Protokół z XI Konkursu Potraw Regionalnych
Ząb, 23 października 2011 r.

Jury w składzie:

  1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
  2. Andrzej Skupień – wice starosta powiatu tatrzańskiego
  3. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
  4. Stanisława Łukaszczyk – prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Karpacko - Małopolski
  5. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
  6. Anna Stoch – Prezes Związku Podhalan Oddział Ząb
  7. Andrzej Lassak – Oborny – Sołtys Sołectwa Ząb

W Konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche. Jury oceniło 333 potrawy, 101 nalewek i 32 rodzaje ciast.
Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Murzasichle – 30 potraw, „klopsiki kryzyski”, ”kwaśnica dlo Bronka”, „grzmot sichlański” i 2 depreski,

Ząb – 62 potrawy, 19 nalewek, 10 ciast, „baranina pod różną postacią”, „miętówka – nalewka”, dania na stół wigilijny,

Nowe Bystre – 45 potraw, „śledzie w kosołce z oscypka”, „dania z indyka”, „tradycyjne tarciowi”, 11 nalewek, 7 rodzajów ciast,

Małe Ciche – 55 potraw, „zupa barania z korpielami”, „kura nadziewana kasom”, „sadło wędzone”, 10 nalewek, 5 rodzajów ciast,

Stasikówka – 59 potraw, 7 ciast, 16 nalewek, „baranina z brusznicami”, „pierogi z scowiym”, „juhasko zaprawa”, „bób zabielany” dekoracja stołu

Poronin – 45 potraw, „potrawy z korpiyli”, „kluska miysano z grul”, „sałatka z oscypka”, „śliwkowo wariacja” 29 nalewek, 20 ciast,

Suche – 37 potraw, 14 nalewek, 12 ciast, „kiszka na 6 rodzajów”, „naleśniki z jagnięcinom”, „sałota na maślonce”.

Jury podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej. Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem, ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.

Jury podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to co szczególnie zwróciło uwagę, to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie oraz zaprosić na przyszły rok do Małego Cichego.

W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:

- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną  potrawę – za „sałota na maślance” dla Katarzyny Kasprzak z Suchego

- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „juhaskom zaprawe” dla Beata Maciczek ze Stasikówki

-  Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z baraniny – za „baraninę pieronom” dla Michała Stocha z Zębu

- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę „kwaśnica dlo Bronka” – dla Marii Majerczyk z Murzasichla

- Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – Stanisława Galica z Małego Cichego

- Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – Katarzyna Skupień z Suchego

- Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za „sałatka z oscypka” dla Bernadetta Jarosz z Poronina

- Nagroda od PAMI Katarzyna i Michał Buńda – za „dania z indyka” dla Małgorzaty Waliczek z Nowego Bystrego

- Nagroda Związku Podhalan Oddział Ząb – za najlepszy tradycyjny wypiek sernik dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego

- Nagroda Rady Sołeckiej Sołectwa Ząb – za najlepszą nalewkę „paprykówkę” dla Katarzyny Skupień z Suchego

- 2 BONY DO DELIKATESÓW U TOMKA – za „jagnię z sabaśnika” dla Władysławy Białoń z Poronina

- BON DO DELIKATESÓW U TOMKA – za ciostka owsiane dla Małgorzaty Sieczki z Zębu

- BON DO DELIKATESÓW U TOMKA – za zorganizowanie gaździn i przygotowanie dań dla Grażyny Staszel z Nowego Bystrego

- VOUCHER na kolacje - za tradycyjne orzeszki  dla Małgorzaty Bustryckiej z Poronina

- VOUCHER na kolację – za dekorację stołu dla drużyny z Stasikówki

- VOUCHER na kolację – za największą ilość dań dla drużyny z Zębu

- KARNETY DO TERM SZAFLARY – dla drużyny z Zajazdu Śleboda z Zębu

Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT", „TRIP”, „PAMI Katarzyna i Michał Buńda”,  Delikatesom u Tomka – Małgorzata i Tomasz Słodczykowie, Stowarzyszeniu Twórców Ludowych Oddział Karpacko – Małopolski z siedzibą w Poroninie i firmie „PAKFOL” za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji, Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania. Zespołowi „Mały Zbójnicek” oraz kapeli góralskiej z Zębu dziękujemy za oprawę artystyczną Konkursu.

Oddzielne podziękowanie kierujemy w stronę pana Jacentego Lasaka – właściciela Zajazdu Śleboda za serdeczne przyjęcie i ugoszczenie nas w swojej karczmie.

Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Obraz olejny Folk IIIObraz olejny Folk IIIObraz olejny Folk z namalowanym autorskim wzorem inspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Padhala doskonale nadaje się do każdego wnętrza. Obraz...
    300 zł
  • Magnes Folk na lodówkę IXMagnes Folk na lodówkę IXMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego...
    7 zł
  • Naszyjnik "Kulki"Naszyjnik "Kulki"Naszyjnik z kulek turkusu /średnica 1 cm / oraz kulek agatu różowego /średnica 0,8 cm/. Obw. 46,5 cm
    85 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.