PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Maj 2017 12345678910111213141516171819202122232425262728293031 »

Zakopane

Wiadomości

Ród Lubomirskich, dobra kuchnia i wyprawa do zamku Lubowla

Środa, 17 maja 2017 r.
Autor: Adam Kitkowski

Ród Lubomirskich, dobra kuchnia i wyprawa do zamku LubowlaTak w skrócie można by przedstawić dwudniowe wydarzenie na Spiszu i Podhalu. Wykłady, biesiada, wycieczka i wystawa – takie to wydarzenia złożyły się na konferencję popularno – naukową pod Tatrami. W dniach 12-13 maja 2017 roku w Zakopanem odbyła się międzynarodowa konferencja poświęcona Rodowi Lubomirskich, turystyce i ekologicznej żywności zatytułowana OD STAROSTÓW LUBOMIRSKICH DO NOWOCZESNEJ TURYSTYKI KULINARNEJ NA PODTATRZU. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął książę Jan Lubomirski-Lanckoroński, który jest jednocześnie prezesem Fundacji Książąt Lubomirskich z siedzibą w Warszawie.


Konferencja pierwszego dnia odbywała się w budynku głównym TPN w Kuźnicach. Z referatami wystąpili pracownicy naukowi Akademii Wychowania Fizycznego - Katedra Turystyki i Rekreacji z Krakowa, pracownicy Muzeum na Zamku w Starej Lubowli na Słowacji, pracownicy naukowi z Wyższej Szkoły Turystyki i Ekologii z Suchej Beskidzkiej oraz publicyści z Zakopanego. W referatach i prezentacjach podjęto zagadnienia historii Rodu Lubomirskich, historię zamku Lubowla, zagadnienia polowania i ochrony zwierząt w Tatrach. Tego dnia druga część konferencji (wyjazdowa) odbyła się na lubowelskim zamku i w klasztorze pijarów w Podolińcu. Natomiast drugi dzień konferencji odbywał się w nowym, kameralnym hotelu „Crocus”. Przebieg tego dnia zbliżony był do staropolskiej biesiady. Wykłady połączono z kulinariami, zarówno prezentacja potraw, jak i ich degustacją. Spektakularnym akcentem konferencji była prezentacja kulinarna przygotowana przez trzech zakopiańskich szefów kuchni: Daniela Bzdyka – szefa w hotelu „Crocus”, Sławomira Segułę – szefa w „Rezydencji Gubałówka” i Rafała Dorociuka – głównego technologa w Zespole Szkól Hotelarsko -Turystycznych. Mistrzowie kuchni polskiej przygotowali trzy przepyszne! dania na bazie jagnięciny, ziół, warzyw i owoców. Do tego proponowali sery owcze – od podhalańskiego oscypka po rumuńską bryndzę, żętycę i wyśmienity pasztet z jagnięciny. Z kolei wystąpienia naukowe dotyczyły zagadnień turystyki kulinarnej, wsparcia rolnictwa górskiego, promocji serów i jagnięciny, kontroli żywności. W konferencji udział wzięli goście ze Słowacji, lekarze medycyny, przewodnicy tatrzańscy, wykładowcy i studenci Prywatnej Wyższej Szkoły Ochrony Środowiska w Radomiu - Wydział Zamiejscowy Turystyki i Rekreacji w Zakopanem, mieszkańcy Spisza i Podhala. Wielka szkoda, że choć zaproszenie przyjęli, to na konferencję nie przyszli – ani włodarze Zakopanego, ani starostowie Powiatu Tatrzańskiego. Natomiast Radę Miasta Zakopanego reprezentował jedynie Stanisław Majerczyk, a Radę Powiatu Tatrzańskiego jedynie Andrzej Gąsienica-Makowski. Przygotowano również imprezę towarzyszącą, tj. wystawę fotograficzną zakopiańczyka pt. Kwiaty w Tatrach, którą można oglądać do końca czerwca bieżącego roku w Tatrzańskim Barze Mlecznym przy Rondzie Kuźnickim. Pokazano na niej bogata i „kolorową” florę tatrzańską, którą od wielu lat fotografuje leśnik z zawodu, a fotograf i obieżyświat z zamiłowania – Andrzej Gibała. Organizatorem całości wydarzenia było Towarzystwo Wiedzy Powszechnej – Oddz. Reg. w Bydgoszczy, biuro w Zakopanem, a partnerami: Fundacja Książąt Lubomirskich, Tatrzański Park Narodowy i Hotel „Crocus”. Natomiast donatorami tego niezwykle udanego wydarzenia od strony merytorycznej i organizacyjnej byli: Fundacja Książąt Lubomirskich, Agencja Rozwoju i Restrukturyzacji Rolnictwa, Tatrzański Bank Spółdzielczy oraz Tatrzański Bar Mleczny. Organizatorzy deklarują, że referaty tegorocznej konferencji o Lubomirskich i ubiegłorocznej o Zamoyskich będą wydane jesienią 2017 roku w pracy zbiorowej. Byłby to cenny nabytek wielu zakopiańskich instytucji zajmujących się historią regionu i edukacją.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Portfel IIPortfel IIPortfel filcowy z haftowanym ludowym motywem. Zamykany na rzep. Środek z brązowej podszewki.   Szerokość ok. 13 cm Wysokość ok. 12 cm Materiał: Filc Kolor: Brązowy...
    35 zł
  • Korale folkowe IKorale folkowe IKorale folkowe wykonane z zielonego tybetu i żółtej włóczki. Zawiązywane. Długość całości 106 cm.
    70 zł
  • Wisior "Kula Jadeitu"Wisior "Kula Jadeitu"Wisior z dużą /średn. 2,5 cm./ i stosunkowo ciężką, z grawerowaną we wzór, kulą jadeitu. Resztę stanowią oponki amazonitu /mniejsze, przeźroczyste/ , oponki jaspisu...
    100 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.