PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Lipiec 2010 12345678910111213141516171819202122232425262728293031 »

Biały Dunajec

Wiadomości

"Dzień Pstrąga"

Piątek, 9 lipca 2010 r.
Autor: Maciej Stasiński

"Dzień Pstrąga"IX "Dzień Pstrąga" odbędzie się 25 lipca w Białym Dunajcu. Będą konkury rozgrywane w trakcie imprezy: konkurs wędkarski oraz konkurs kulinarny na przyrządzenie najlepszej potrawy z pstrąga. W serwisie Watra szczegółowe regulaminy konkursów.


REGULAMIN KONKURSU DLA RESTAURATORÓW NA PRZYRZĄDZENIE NAJLEPSZEJ POTRAWY Z PSTRĄGA PODCZAS IX „DNIA PSTRĄGA” W BIAŁYM DUNAJCU 25. 07. 2010r.
1. Sprawy organizacyjne
1.1.Organizatorami Dnia Pstrąga są: Urząd Gminy Biały Dunajec, Gminny Ośrodek Kultury w Białym Dunajcu, Polski Związek Wędkarski Koło w Zakopanem, Stowarzyszenie Promocji Przedsiębiorczości, Kultury, Sportu i Turystyki na Rzecz Rozwoju Gminy Biały Dunajec „Kalina”, Ochotnicze Straże Pożarne oraz Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury.
1.2. Dzień Pstrąga odbędzie się w Białym Dunajcu - kamieniec obok mostu do osiedla Gile w dniu 25 lipca 2010r.(niedziela).

2. Warunki uczestnictwa
2.1. W konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych.
2.2. W konkursie nie obowiązuje limit wiekowy. Uczestnicy biorący udział w mistrzostwach mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej.

3. Zasady organizacyjne
3.1. Zakład pracy delegujący uczestników na konkurs pokrywa koszty dojazdu oraz koszty produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych. Wystrój stanowiska konkursowego powinien nawiązywać do regionalnego charakteru imprezy, dopuszczalny jest wystrój poprzez ekspozycję nazwy zakładu gastronomicznego (restauracja, hotel, itp.).
3.2. Sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każda ekipa przywozi ze sobą. Organizator zapewnia dwa grille.

4. Reguły przeprowadzenia konkursu
4.1. Tematem konkursu jest pstrąg; dodatkowe produkty i sposób wykonania – dowolne.
4.2. Początek konkursu o godz. 16.20; czas – 1 godzina.
4.3. Danie powinno zostać w całości przygotowane w miejscu odbywania konkursu, jednak dopuszczalna jest częściowa obróbka potrawy w swoim punkcie gastronomicznym i dostarczenie potrawy do końcowego przygotowania i podania na miejsce konkursu.
4.4. Każda ekipa musi wykonać min. cztery porcje dania konkursowego.
4.5. Wszystkie porcje dania konkursowego muszą zostać podane jednocześnie.
4.6. Jakość dań ocenia jury. Ocenie podlegają: smak, wygląd, sposób podania, dekoracja. Skala ocen: 0-5 pkt.
4.7. Wszystkie stanowiska będą usytuowane przed publicznością zaproszoną na konkurs w celu zaprezentowania pełnego kunsztu zawodowego występujących kucharzy.

5. Nagrody
Za miejsca I-III zostaną przyznane nagrody finansowe w wysokości odpowiednio 1000.-; 600.- i 400. -złotych oraz pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe. W wypadku przyznania nagród ex aequo jury zastrzega sobie możliwość innego podziału nagród pieniężnych.

6. Zgłoszenia.
6.1 Zgłoszenia przyjmowane są w Gminnym Ośrodku Kultury w Białym Dunajcu, ul. Jana Pawła II 363, tel. 182001690; 605128391, fax. 182073330, mail: gok@bialydunajec.com.pl do 24 lipca 2010r.

Regulamin zawodów wędkarskich IX „Dzień Pstrąga” Grand Prix Okręgu PZW Nowy Sącz 25.07.2010
ZASADY OGÓLNE
Jak wszystkie zawody eliminacyjne do zawodów mistrzowskich oraz Grand - Prix od szczebla koła do ogólnopolskiego zawody rozgrywane są na żywej rybie.
Zawody odbędą się na rzece Biały Dunajec.
Zapisy zawodników od godz. 8.00, odprawa odbędzie się o godz. 8.30 przy scenie na kamieńcu obok osiedla Gile w Białym Dunajcu. Rozpoczęcie zawodów o godzinie 9.
Rzeka zostanie podzielona na co najmniej 2 sektory. Organizator wyznacza stanowisko dające zawodnikom równe szanse złowienia ryb. Wyznaczone sektory i stanowiska pozostają niezmienne przez cały czas trwania zawodów.

ORGANIZACJA ZAWODÓW
2.1. SPRZĘT I PRZYNĘTY STOSOWANE W ZAWODACH:
2.1.1. Połów ryb odbywa się za pomocą wędziska muchowego o maksymalnej długości 3,66m, zaopatrzonego w kołowrotek o szpuli ruchomej i fabrycznie wykonany sznur muchowy o długości minimum 22 metry. Do połowu można używać co najwyżej dwóch sztucznych much dowiązanych do przyponu. Odległość jednej muchy od drugiej na przyponie nie może być mniejsza niż 50cm (oczko od oczka w luźnym zwisie).
2.1.2. „Sztuczne muchy” mogą być wykonane na pojedynczym haczyku wyłącznie fabrycznie bezzadziorowym lub pozbawionym zadzioru. Sędzia ma obowiązek sprawdzić haczyk po każdej przedstawionej do pomiaru rybie.
2.1.3. Obciążone muchy są dozwolone, o ile obciążenie ukryte jest pod konstrukcją. Tylko pojedyncze widoczne obciążenie nie większe niż 4 mm, jest również dozwolone.
2.1.4. Niedozwolone jest:
- stosowanie innych przynęt, jak również obciążanie zestawu wędkowego ciężarkami, za które uważa się również kulę wodną, krętlik, agrafkę, wszelkiego rodzaju kółka łącznikowe itp. i linki z rdzeniem ołowianym typu „lead core”;
- stosowanie łączników sznura muchowego z przyponem oraz amortyzatorów gumowych, innych niż przeźroczyste;
- stosowanie głowic rzutowych,- stosowanie wskaźnika brań ( nie dotyczy kolorowych żyłek);
- zanęcanie łowiska,- wiązania troka do przyponu w inny sposób niż za pomocą węzła uniemożliwiającego przesuwanie się troka po przyponie.
2.2. ZASADY PRZEPROWADZENIA ZAWODÓW
2.2.1. Zawody odbędą się w dwóch turach po trzy godziny: I tura w godz. 9.00 – 12.00, II tura w godz. 13.00. – 16.00.
2.2.2. Losowanie sektorów i stanowisk odbywa się podczas odprawy.
2.2.3. Tura zawodów powinna trwać co najmniej 3 godziny, jednakowo we wszystkich turach zawodów. Dopuszcza się skrócenie czasu trwania tury zawodów z przyczyn losowych lub wobec wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych, aby jednak była uznana za rozegraną nie może trwać krócej niż 1,5 godziny.
2.2.4. Zawodnikowi w czasie trwania zawodów nie wolno korzystać za pomocy innych osób, za wyjątkiem przypadków losowych.
2.2.5. Zawodnik zobowiązany jest do podbierania każdej ryby podbierakiem i podawania jej sędziemu w podbieraku. Sędzia wyjmuje rybę, mierzy ją, po czym natychmiast wypuszcza. Czas złowienia ryby, długość i gatunek zostaje odnotowany w karcie startowej i potwierdzony podpisem zawodnika i sędziego.
2.2.6. Zawodnik zostaje zdyskwalifikowany za:
- wcześniejsze rozpoczęcie zawodów lub kontynuowanie łowienia po ich zakończeniu;
- łowienie w innym niż wylosowanym sektorze lub poza granicami swojego stanowiska;
- przedstawienie sędziemu ryby wyholowanej po przejściu podczas holu na sąsiednie stanowisko;
- używanie sprzętu i przynęt niezgodnych z przepisami;
- nieprzestrzeganie regulaminu zawodów i ustaleń podjętych w czasie odprawy technicznej całych zawodach;
- za nie sportowe i nieetyczne zachowanie się zawodnika w stosunku do organizatora, sędziego czy innych zawodników (po jednorazowym zwróceniu uwagi przez sędziego);
- stawienie się na zawody w niepełnej dyspozycji psychofizycznej lub używanie środków zmniejszających tę dyspozycje w czasie trwania zawodów;
- brak odpowiednio zagiętego zadzioru w haczyku

2.3. NAGRODY I WYRÓZNIENIA
2.3.1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi o godz. 18.00 na scenie usytuowanej na kamieńcu obok mostu do osiedla Gile w Białym Dunajcu

Zobacz w naszym sklepie:
  • Obraz olejny Folk IVObraz olejny Folk IVObraz olejny Folk z namalowanym autorskim wzorem inspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Padhala doskonale nadaje się do każdego wnętrza. Obraz...
    300 zł
  • Bransoletka "Czerwona"Bransoletka "Czerwona"Bransoletka "Czerwona" Obwód 21 cm. Materiały: Szkło i srebro. Zapięcie szufladkowe. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz.
    55 zł
  • Naszyjnik "Miłość uskrzydla"Naszyjnik "Miłość uskrzydla"Naszyjnik "Miłość uskrzydla" Obwód 64 cm. Materiały: Sukno, Cekiny, Koraliki. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz.
    65 zł

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.