PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Kościelisko

Zaproszenia

"Smaki Babiego Lata 2017"

Sobota, 4 listopada 2017 r.
Autor: Monika Stanisławska-Pitoń

"Smaki Babiego Lata 2017"Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku serdecznie zaprasza na konkurs nalewek domowych "Smaki Babiego Lata 2017". Konkurs odbędzie się 4 listopada o godz. 17.00 w Domu Ludowym, w Kościelisku. Zapewniamy wiele atrakcji oraz dobrą zabawę! Konkurs sfinansowany jest ze środków Urzędu Gminy Kościelisko.


Regulamin Konkursu Domowych Nalewek
SMAKI BABIEGO LATA 2017
1. Konkurs Domowych Nalewek, zwany dalej konkursem o nazwie „Smaki Babiego Lata 2017”, jest
imprezą integracyjno- towarzyską, mającą na celu promocję polskich tradycji nalewkarskich,
odkrywanie receptur na najlepsze nalewki oraz nagradzanie ich twórców.
2. Organizatorem konkursu jest Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
3. Konkurs sfinansowany jest ze środków Urzędu Gminy Kościelisko.
4. W konkursie mogą uczestniczyć osoby pełnoletnie, posiadające pełną zdolność do czynności
prawnych.
5. Konkurs odbędzie się w Domu Ludowym w Kościelisku, w dniu 04.11.2015 roku, o godzinie 17.00.
6. Udział w konkursie jest bezpłatny.
7. Celem konkursu jest :
Kultywowanie tradycji przyrządzania nalewek;
Aktywizacja i integracja społeczności lokalnej;
Popularyzowanie wiedzy na temat produkcji nalewek.
8. Przedmiotem konkursu jest tradycyjna nalewka wytwarzana domowym sposobem. Do konkursu
zgłaszać można nalewki, które nie są dostępne w komercyjnej sprzedaży. Do konkursu
dopuszczone są nalewki wytworzone na bazie alkoholu pochodzącego z legalnego źródła.
9. Podczas imprezy, organizator zastrzega bezwzględny zakaz sprzedaży alkoholu w trakcie
organizowanej imprezy.
10. Konkurs obejmuje dwie kategorie :
Nalewka owocowa.
Nalewka ziołowa.
11. Uczestnik konkursu może brać udział w obu kategoriach dostarczając produkt o pojemności
minimum 0,3 l w dowolnej z kategorii ( w jednej lub obu kategoriach), w dowolnych ilościach.
12. Ocenie nie podlega butelka, w której dostarczana jest wytworzona nalewka konkursowa.
Organizator sugeruje uczestnikom, aby wytworzony produkt konkursowy dostarczany był w jak
najprostszym opakowaniu, czyli w zwykłych butelkach, gdyż butelki z produktem konkursowym nie
ulegają zwrotom.
13. Produkt konkursowy należy dostarczyć najpóźniej do godz. 16.45; 4 listopada 2017 roku, do Domu
Ludowego, w Kościelisku.
14. Zgłaszanie nalewek do konkursu:
2
Zgłaszana do konkursu nalewka musi mieć na etykiecie zawarte następujące informacje:
nazwę i główny składnik, z którego nalewka została przyrządzona ( główny składnik to
określenie ogólne np. wiśniowa, ratafia, ziołowa, krupnik, miętowa, korzenna itp.);
Ważne, by etykieta pomijała nazwę wytwórcy;
Zgłaszane do konkursu butelki, w chwili zgłoszenia, powinny mieć przywieszone etykiety-
kartki, z nazwą wytwórcy i adresem ( tylko miejscowość zamieszkania). W momencie
przystąpienia nalewek do konkursu etykiety- kartki z nazwą wytwórcy i adresem zostaną
usunięte i zastąpione numerkami, by zapewnić pełną anonimowość wytwórcom;
Nalewki zgłoszone do konkursu zostaną przekazane Komisji Konkursowej;
Pozostała po ocenie część zgłoszonego produktu przekazana zostanie do degustacji
publiczności.
15. Spośród wszystkich zgłoszonych nalewek zostanie wylosowana nalewka, której będzie przyznana
nagroda o nazwie „Los szczęścia”.
16. Oddając produkt do konkursu należy wypełnić KARTĘ ZGŁOSZENIA.
17. Kartę Zgłoszenia można: ---
-> wypełnić bezpośrednio przed konkursem, przy oddawaniu produktu konkursowego
--> można ją pobrać i składać w sklepie MAJSTEREK przy ul. St. Nędzy-Kubińca 184, Kościelisko
--> można ją pobrać i składać w cukierni „Samanta” przy ul. St. Nędzy-Kubińca 181, Kościelisko
--> lub można ją pobrać ze wskazanych stronach internetowych i złożyć bezpośrednio przed
konkursem w Domu Ludowym w Kościelisku, dnia 04.11.2017, do godziny 16.45.
W ww. punktach można też zapoznać się z Regulaminem konkursu.
18. Ocena przedmiotu konkursu:
Do oceny przedmiotu konkursu powołana będzie Komisja Konkursowa, która z kolei wybierze
spośród siebie po jednym Przewodniczącym każdej z dwóch sekcji: owocowej i ziołowej.
Obecni na posiedzeniu członkowie Komisji dokonają degustacji zgłoszonych do konkursu
nalewek w wyznaczonym miejscu, zapewniając członkom komisji swobodne dokonywanie
oceny, bez udziału osób trzecich, w warunkach zapewniających anonimowość poszczególnym
wytwórcom nalewek przystępującym do konkursu.
19. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest złożenie w określonych terminach prawidłowo
wypełnionej Karty Zgłoszenia, zapoznanie się z Regulaminem i zaakceptowanie go oraz
dostarczenie nalewek w ustalonej ilości.
20. Jeden uczestnik może zgłosić nieograniczone ilości nalewki z kategorii owocowej i ziołowej.
21. Komisja wybierze trzy najlepsze nalewki z każdej kategorii oceniając je w skali od 1 do 10pkt.
22. Ocenie konkursowej podlega :
kolor i klarowność nalewki;
bukiet aromatu;
oryginalność składników;
harmonia – równowaga elementów: smaku, aromatu, cukru, kwasowości.
23. Wyniki konkursu zostaną podane do publicznej wiadomości w dniu 04 listopada 2017r, przez
Przewodniczącą/-ego Komisji.
24. W konkursie przewidziane są nagrody rzeczowe.
25. Decyzja Komisji jest nieodwołalna i ostateczna.
26. Regulamin Konkursu jest jedynym dokumentem określającym zasady Konkursu i wchodzi w życie z
dniem jego ogłoszenia.
27. Regulamin jest dostępny w miejscach składania kart zgłoszeniowych oraz na stronach:
www.gospodynie.org
Facebook: Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku
3
28. Uczestnictwo w konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na wprowadzenie danych
osobowych do bazy danych organizatora; a także przetwarzanie ich, zgodnie z ustawą z dn. 29-08-
1997 o ochronie danych osobowych (Dz.U. nr 133 poz. 883); a także udzieleniem zgody
organizatorowi na nieodpłatnie prawa wielokrotnego wykorzystywania zdjęć z wizerunkiem
uczestnika konkursu.
29. Dodatkowe informacje można uzyskać: pani Jagoda Jabłońska 668 275 830.


Zobacz w naszym sklepie:
  • Sakiewka IVSakiewka IVSakiewka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 9 cm Wysokość ok. 14 cm Długość ze sznurkiem ok. 49 cm Materiał: Filc Kolor: Kremowy
    40 zł
  • Poduszka brązowa IIPoduszka brązowa IIPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 42 na 42 cm.
    100 zł
  • Naszyjnik "Agatka"Naszyjnik "Agatka"Naszyjnik z pięknych fasetowanych kul agatu /średnica 1 cm./. Obwód 52 cm. Rurki  i kulki z metalu antyalergicznego. Zapięcie posrebrzane.
    75 zł

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.