PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Małe Ciche

Zaproszenia

Konkurs Potraw Regionalnych

Niedziela, 21 października 2012 r.
Autor: Łukasz Nodzyński

Konkurs Potraw RegionalnychUrząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty organizuje Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu.


Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w innym sołectwie Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny. Kuchnia jest bogactwem materialnym Podhala i wymaga popularyzacji. Komisja Konkursowa degustuje i ocenia tradycyjne potrawy regionalne. Gaździny rywalizują ze sobą prezentując potrawy według dawnych receptur i przepisów.

W roku 2011 w skład komisji konkursowej weszli:

1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin 2. Andrzej Skupień  – wice starosta powiatu tatrzańskiego 3. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury 4. Stanisława Łukaszczyk – prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Karpacko - Małopolski 5. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania 6. Anna Stoch – Prezes Związku Podhalan Oddział Ząb 7. Andrzej Lassak – Oborny – Sołtys Sołectwa Ząb W  zeszłorocznym konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche.  Jury oceniło 333 potraw, 101 nalewek i 55 rodzajów ciast.   Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania: Murzasichle  – 30 potraw, „klopsiki kryzyski”, ”kwaśnica dlo Bronka”, „grzmot sichlański” i  2 depreski, Ząb – 62 potrawy, 19 nalewek,  10 ciast, „baranina pod różną postacią”, „miętówka – nalewka”, dania na stół wigilijny, Nowe Bystre – 45 potraw, „śledzie w kosołce z oscypka”, „dania z indyka”, „tradycyjne tarciowi”  11 nalewek, 7 rodzajów ciast, Małe Ciche – 55 potraw, „zupa barania z korpielami”, „kura nadziewana kasom”,  „sadło wędzone”, 10 nalewek, 5 rodzajów ciast, Stasikówka – 59 potraw, 7 ciast, 16 nalewek, „baranina z brusznicami”, „pierogi z scowiym”, „juhasko zaprawa”, „bób zabielany” dekoracja stołu Poronin – 45 potraw, „potrawy z korpiyli”,  „ kluska miysano z grul”, „sałatka z oscypka”, „śliwkowo wariacja” 29 nalewek, 20 ciast, Suche – 37 potraw,  14 nalewek, 12 ciast,  „kiszka na 6 rodzajów”, „naleśniki z jagnięcinom”, „sałota na maślonce”.   Podczas corocznych konkursów zauważa się  bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej,  Nie sposób nie zwrócić uwagi na góralską cechę gościnności – nukanie, która jest przekazywana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn. Każdy konkurs obfituje w  bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwraca uwagę to fakt, że w degustowanych daniach możemy odnaleźć smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy.

W tym roku konkurs odbędzie się 21 października tj. niedziela o godz. 16:00 w remizie strażackiej w Małem Cichem.

Serdecznie zapraszamy!

Zobacz w naszym sklepie:
  • Aniołek duży IAniołek duży IAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa.
    16 zł
  • Zbójnickie czakoZbójnickie czakoZbójnickie czako wykonane z sukna w kolorze brązowym z sztywną wkładką skórzaną. Czako posiada orle pióro z zdobioną metalową okuwką z mosiądzu. Z guzem zdobionym rozetą...
    950 zł
  • Magnes Folk na lodówkę IIIMagnes Folk na lodówkę IIIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...
    7 zł

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.