Dzianisz
Kultura
Wykopki w Dzianiszu
Środa, 2 października 2019 r.
Autor: Piotr Korczak
Autor: Piotr Korczak
37 potraw startowało w konkursie na najlepsze danie z rzepy, który odbył się w ramach tegorocznych Wykopków w Dzianiszu. Za najlepszą potrawę jury uznało Ciastka ziemniaczane z powidłami śliwkowymi autorstwa Marii Stopki z Nowego Bystrego. Drugie miejsce zajął chrust z sosem liseckowym wykonany przez Zofię Tylkę z Nowego Bystrego. Na najniższym stopniu podium stanęła Zofia Babiarz z Bukowiny Tatrzańskiej, która przyrządziła rzepę z bobem.
Tradycyjnie na wydarzeniu nie zabrakło konkursów i występów artystycznych. Na plenerowej scenie zaprezentował się zespół Ahaju Fusion Band.
Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Blisko Tatr, dofinansowane dostało ze środków Województwa Małopolskiego.
Zobacz w naszym sklepie:
- Torebka filcowa XIII
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł - Gwiozdkowo Opowiostka - Hanka Rybka
Zespół wykonuje kolędy polskie oraz pastorałki pochodzące z Podhala i nie tylko. Prezentowany program jest oparty na płycie zatytułowanej "Gwiozdkowo Opowiastka"...40 zł - Bransoletka "Moon"
Bransoletka z hematytów, masy perłowej, muszli szarej, asymetryczna. Obw. 19 cm. 45 zł



