Dzianisz
Kultura
Wykopki w Dzianiszu
Środa, 2 października 2019 r.
Autor: Piotr Korczak
Autor: Piotr Korczak
37 potraw startowało w konkursie na najlepsze danie z rzepy, który odbył się w ramach tegorocznych Wykopków w Dzianiszu. Za najlepszą potrawę jury uznało Ciastka ziemniaczane z powidłami śliwkowymi autorstwa Marii Stopki z Nowego Bystrego. Drugie miejsce zajął chrust z sosem liseckowym wykonany przez Zofię Tylkę z Nowego Bystrego. Na najniższym stopniu podium stanęła Zofia Babiarz z Bukowiny Tatrzańskiej, która przyrządziła rzepę z bobem.
Tradycyjnie na wydarzeniu nie zabrakło konkursów i występów artystycznych. Na plenerowej scenie zaprezentował się zespół Ahaju Fusion Band.
Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Blisko Tatr, dofinansowane dostało ze środków Województwa Małopolskiego.
Zobacz w naszym sklepie:
- Saszetka I
Saszetka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z brązowej podszewki. Szerokość ok. 22 cm. Wysokość ok. 18 cm Materiał: Filc...50 zł - Baciarujciez chłopcy - Trebunie Tutki
Tradycyjna muzyka góralska w wykonaniu zespołu Trebunie-Tutki. Na płycie CD AUDIO występują: Władysław Trebunia-Tutka, Krzysztof Trebunia-Tutka, Andrzej Polak, Anna...40 zł - Portfel III
Portfel filcowy z haftowanym ludowym motywem. Zamykany na rzep. Środek z białej podszewki. Szerokość ok. 12 cm Wysokość ok. 12 cm Materiał: Filc Kolor: Biały, czarny 35 zł



