Dzianisz
Kultura
Wykopki w Dzianiszu
Środa, 2 października 2019 r.
Autor: Piotr Korczak
Autor: Piotr Korczak
37 potraw startowało w konkursie na najlepsze danie z rzepy, który odbył się w ramach tegorocznych Wykopków w Dzianiszu. Za najlepszą potrawę jury uznało Ciastka ziemniaczane z powidłami śliwkowymi autorstwa Marii Stopki z Nowego Bystrego. Drugie miejsce zajął chrust z sosem liseckowym wykonany przez Zofię Tylkę z Nowego Bystrego. Na najniższym stopniu podium stanęła Zofia Babiarz z Bukowiny Tatrzańskiej, która przyrządziła rzepę z bobem.
Tradycyjnie na wydarzeniu nie zabrakło konkursów i występów artystycznych. Na plenerowej scenie zaprezentował się zespół Ahaju Fusion Band.
Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Blisko Tatr, dofinansowane dostało ze środków Województwa Małopolskiego.
Zobacz w naszym sklepie:
- Spinka góralska II
Metalowa spinka góralska w kolorze srebrnym z szarotką w kolorze złotym. Ręcznie wykonana. Szerokość 7 cm, długość (z przekolacem) 19,5 cm. 290 zł - Portfel III
Portfel filcowy z haftowanym ludowym motywem. Zamykany na rzep. Środek z białej podszewki. Szerokość ok. 12 cm Wysokość ok. 12 cm Materiał: Filc Kolor: Biały, czarny 35 zł - 9 SIYŁ - „NOWYJ WIESNY PRZYSEŁ CAS” - album dwupłytowy
„NOWYJ WIESNY PRZYSEŁ CAS” to drugi album zespołu składający się również z dwóch płyt. Pierwsza płyta to tradycyjne melodie podhalańskie. Na drugiej płycie prezentujemy...50 zł



