PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Murzasichle

Wiadomości

Konkurs potraw regionalnych w Murzasichlu

Niedziela, 23 października 2016 r.
Autor: Piotr Korczak

Konkurs potraw regionalnych w MurzasichluUrząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz szesnasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Murzasichle oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Murzasichlu. Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin.


Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
  2. Ks. Zbigniew Syczik – proboszcz z Stasikówki
  3. Wojciech Dziechciarz – Prezes OSP w Murzasichlu
  4. Agata Janczura – Przedstawiciel SPONSORA firmy PRYMAT
  5. Adam Pawlikowski – Sołtys Sołectwa Murzasichle i Radny Gminy Poronin
  6. Stanisław Staszel – Przewodniczący Rady Gminy Poronin
  7. Helena Buńda – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W Konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Ząb, GolęczeWianki, Zielątkowo Pieczona Pyra i Chludowo z Gminy Suchy Las.

Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Murzasichle – 92 potrawy, 25 nalewek, 15 ciast, największa ilość zup w tym: „polewka z bycka rosolonego” „zoproska” „korpielowka” „gulasz z sarniny Pawlik”, nalewka z róż, „mojkowe kochanie” i „sen Wójta”

Poronin – 45 potraw, 12 ciast, 12 nalewek, „zociorka” „kluska jaglano ze skwarkami” „żeberka w miodzie” największa ilość z potraw z kaszy, ciasto jęczmienne z jabłkami, placki robione na wodzie, kulki z kaszy manniej „tarcioki”, nalewka z goryczki, , „jagnięcina z żurawiną”

Chludowo z Gminy Suchy Las – 30 potraw, 4 ciasta, 4 nalewki, „cudok (żeberka) w kapuście, „dziwaczka na rubinach” sałatka „chludowskie zielsko” zupa „jesienna fantazja (na bazie cukinii)” nalewka „tatarak”

GolęczeWianki i Zielątkowo Pieczona Pyra z Gminy Suchy Las – 50+ potraw, 15 ciast, 15 nalewek, zupa: „korbol schrzaniony” „pyra w boczku”, danie: „pyra z gzikiem” „gięsie pipki” – gęsina w Wielkopolsce podawana jest na stole na Świętego Marcina, nalewka „jarzębiak”, najwięcej tradycyjnych wędlin i pasztetów, przystawki: „dzika zielątkowska”, tort „pijana wiśnia”, wypiek „krzywe rury” czyli placki, które są serwowane podczas odpustu w Wielkopolsce.

Stasikówka – 34 potraw, 6 ciast, 18 nalewek, zupa miłosny borsc” „moskol grulany” „golonka z kapustą i grochem” nalewka goździkowa, tradycyjne cukierki polone,

Ząb – 35 potraw, 5 ciast, 19 nalewek, 25 przetworów wekowanych, „pierogi z grulami” „pierogi z bryndzom i masłem” „zalewajka” „kapusta zasmażana” „udziec barani” nalewka z rabarbaru

Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.

Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT”, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem, za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn.

Podziękowanie dla muzyki oraz zespołu „Młode Bartusie” i „Chudowskiej Mazelonki”.

Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom

Konkurs rozstrzygany jest w następujących kategoriach:

  • Nagroda Wójta Gminy Poronin za „zoproske” – Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
  • Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „cudok w kapuście – (żeberka)” – Aldona Weychman z Chludowa
  • Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „udziec piecony jagnięcy” – Anna Stoch z Zębu
  • Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „ciasto jęczmienne z jabłkami” – Joanna Gał z Poronina
  • Nagroda od Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Murzasichle za „nalewkę goździkowo” – Maria Czernik ze Stasikówki
  • Nagroda od Prezesa PLGD za „pyra w boczku” – Anna Flasińska z Golęczewa
  • Nagroda ufundowana przezOchotniczą Straż Pożarnąz Murzasichla za zupę „miłosny borsc” – Maria Kalata ze Stasikówki
  • Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „gęś Marcina” – Ilona Ciok z Golęczewa
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „największą ilość potraw i nalewek” – I miejsce – Sołectwo Murzasichle
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „największą ilość potraw z kaszy” – I miejsce – Sołectwo Poronin
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „prezentację wielkopolskiej kuchni regionalnej” – II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Chludowo, GolęczeWianki, Zielątkowo,
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „potrawę Zosine Łydecki z bruśnicami” – III miejsce – Sołectwo Stasikówka
  • Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „polewkę z bycka rosolonego” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
  • Wejściówki całodzienne do Term Szaflary dla Sołectwa Ząb – za „dary jesieni”

Bardzo serdecznie dziękujemy mediom. Patronat nad tegorocznym Konkursem sprawowały: Telewizja Polska S.A. Oddział w Krakowie, Tygodnik Podhalański, TV Tygodnik Podhalański, TVPodhale, Malopolskaonline.pl, Podhalański Portal Informacyjny podhale24.pl, Zakopiec.info Góral.info oraz Podhalański Serwis Informacyjny WATRA.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Wisior "Kula Jadeitu"Wisior "Kula Jadeitu"Wisior z dużą /średn. 2,5 cm./ i stosunkowo ciężką, z grawerowaną we wzór, kulą jadeitu. Resztę stanowią oponki amazonitu /mniejsze, przeźroczyste/ , oponki jaspisu...
    100 zł
  • Słownik biograficzny "Podhalanie" tom IISłownik biograficzny "Podhalanie" tom IILudzie kultury i sportu, dziennikarze, duchowni i samorządowcy - kilkaset osób znalazło się w tomie II Słownika biograficznego "Podhalanie". Słownik biograficzny...
    70 zł
  • Magnes Folk na lodówkę XIMagnes Folk na lodówkę XIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...
    7 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.