PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
  Październik 2013 12345678910111213141516171819202122232425262728293031  

Nowe Bystre

Rozmaitości

Patronat medialny WATRA

Konkurs kulinarny w Nowem Bystrem

Poniedziałek, 21 października 2013 r.
Autor: Justyna Watycha

Konkurs kulinarny w Nowem BystremUrząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz trzynasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i rada sołecka Nowe Bystre, Związek Podhalan Oddział Nowe Bystre oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Nowem Bystrem.


Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.
 
Komisja Konkursowa w składzie:

1.      Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin

2.      Grzegorz Wojtera – Wójt Gminy Suchy Las

3.      Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego

4.      Stanisław Kula – Sołtys Sołectwa Nowe Bystre

5.      Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT

6.      Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 6 drużyn sołeckich: Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche, Ząb oraz Bustryk. Komisja Konkursowa oceniło 191 potraw, 75 nalewek i  rodzajów ciast. Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Małe Ciche – „wigilia i połazy” – tematyczny stół, 45 potrawy, 6 nalewek,  7 ciast, „rydze kwaszone smażone na maśle”, „jagnięcina z rydzem i oscypkiem”, „krem ze śliwkami i hałuskami”, „kapusta z grzybami i grochem”
Poronin – 48 potraw, 13 nalewek,  8 ciast, „przysmak teściowej” „cielęcina w sosie grzybowym”, „gołąbki z kaszom i grzybami” „taca z wędlinami”, „karczek po baciarsku”
Stasikówka –  35 potraw, 17 nalewek, 7 ciast, „kolana sołtyski”, „rydze na maśle”, „dziko rolada”, „barszcz na wędzonce”
Bustryk – 45 potraw, 11 nalewki, 3 ciasta, „pieczeń z dzika”, „pieczono kaczka”, „grule mascone zapiekane z oscypkiem”, „zoproska”,
Ząb – 46 potraw, 18 nalewek i 9 ciast, „kotleciki jagnięce”, „kwaśnica na wędzonce”, „udziec barani”, „miętówka”
Nowe Bystre – 65 potraw, 18 nalewek, 12 ciasta, „zołykace”, „zalewajka na sałacie”, „śpice górlaskie”, „sernik” i „borówka”
Kuchnia tradycyjna oparta jest o produkty lokalne, wyhodowane w naturalnym środowisku, których walory zdrowotne są nieocenione. Mają walory antyrakowe, antybakteryjne, obniżają ciśnienie i zły cholesterol.
Komisja Konkursowa podkreśla  bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej,  Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.
Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną  potrawę – za kapustę z grzybami i grochem dla Stanisławy Żegleń z Małego Cichego
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za kolanka sołtyski dla Zofii Majerczyk z Stasikówki.
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potraw z jagnięcinę –  za kotleciki baranie dla Michała Stocha z Zębu.
Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za sałatkę – bacowską dla Krystyny Gruszki z Nowego Bystrego
Nagroda Związku Podhalan Oddział Nowe Bystre  – za barszcz na wędzonce dla Zofii Gał z Stasikówki
Nagroda Sołtysa Sołectwa Nowe Bystre – za najlepszą nalewkę miętówkę dla Anny Stoch z Zębu
Nagroda Skoku Stefczyka – za kotleciki baranie dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego
Nagrody Prezesa PLGD:
·        1.        Danie mięsne  - kaczka – Zofia Rafacz z Bustryku
·        2.        Danie mączne – pierogi z oscypkiem – Anna Bugara z Zębu
·        3.        Wypiek  - piernik – Stanisława Galica z Małego Cichego
·        Jeden z produktów zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych przez PLGD:
·        Hałuski – Helena Szwajnos z Poronina
·        tarcioki  - Beata Kalata z Bustryku
·        kapusta po góralsku – Grażyna Staszel z Nowego Bystrego
KARNETY DO TERM SZAFLARY – za :
1.      Gołąbki z kaszom i grzybami  dla Anny Gał z Poronina
2.      Krem ze śliwkami dla Ludwiki Pawlikowskiej  z Małego Cichego
3.      Taca z wędlinami dla Czesławy Skiby z Poronina
4.      Jagnięcina z rydzami i oscypkiem dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego
5.      Dzikom rolade dla Joanny Pradziad z Stasikówki
·        Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Nowe Bystre
·        Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Stasikówka
·        Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Bustryk
·        Nagroda TRIP – kwaśnica na wędzonce – Maria Staszel z Zębu
·        Nagroda Specjalna sołtysa Małego Cichego dla gaździn z Małego Cichego
Sponsorzy zadbali o atrakcyjne nagrody, wyróżnienia, by każda z uczestniczących ekip odczuła, że  swoją obecnością, wkładem pracy, zaangażowaniem w prezentację przyczynia się do popularyzowania Regionu i jego bogatych tradycji, w tym kulinarnych. Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT’, Stacja Narciarska MAŁE CICHE, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, SKOK STEFCZYKA, TRIP, PCD SALAMI za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem oraz Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania.
Serdeczne podziękowania składamy dzieci i młodzieży z zespolu "Mali Bystrzanie" za występ, który uświetnił nasz konkurs oraz muzyce góralskiej za oprawę całej naszej imprezy.

Tekst: Urząd Gminy Poronin

Zobacz w naszym sklepie:
  • Ludowe etui na tablet VIILudowe etui na tablet VIILudowe etui z ciemno-szarego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
    60 zł
  • Sakiewka IIISakiewka IIISakiewka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 10 cm Wysokość ok. 17 cm Długość ze sznurkiem ok. 50 cm Materiał: Filc Kolor: Popielaty
    40 zł
  • Korale folkowe IIIKorale folkowe IIIKorale folkowe wykonane z białego tybetu i zielonej włóczki. Zawiązywane. Długość całości 100 cm.
    70 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.