Nowy Targ
Kultura
Festiwal smaku: rekord pobity, finaliści wyłonieni
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
1002 lody zjedli goście półfinału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku podczas bicia rekordu w jednoczesnym jedzeniu Nowotarskich Lodów Tradycyjnych na Rynku. Wyłonieni też zostali finaliści, którzy będą reprezentować Podhale na finale imprezy w Krakowie.
Grand Prix półfinału zdobyła zupa zoproska Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce Zbigniew Kapołka z Niedzicy za jagnięcinę w kapuście, zaś trzecie miejsce - Tatrzańskie Koło Gospodyń Wiejskich za barani żołądek faszerowany.
W plebiscycie publiczności odpowiednio w kategoriach wybrani zostali: ekologiczne przysmaki – Wojciech Komperda z Ratułowa za oscypka z grillem z żurawiną. W kategorii tradycyjnych specjałów najlepsza okazała się bryndza podhalańska Władysława Barnasia z Czerwiennego. Najlepszym smakołykiem z legendą goście Festiwalu wybrali szynkę miodzio z firmy Salami z Nowego Targu, natomiast w kategorii jak u mamy wygrało gospodarstwo agroturystyczne H.A.T.A. z Niedzicy prezentujące kwaśnicę z żeberkiem.
- Wisior "Kula Jadeitu"
Wisior z dużą /średn. 2,5 cm./ i stosunkowo ciężką, z grawerowaną we wzór, kulą jadeitu. Resztę stanowią oponki amazonitu /mniejsze, przeźroczyste/ , oponki jaspisu...
100 zł - „Zatraceniec”
Płyta DVD zawiera spektakl „Zatraceniec” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej. (czas: 1 godz. 54 min.) Amatorski Zespół Teatralny im. Józefa Pitoraka...
40 zł - Zbójnickie czako
Zbójnickie czako wykonane z sukna w kolorze brązowym z sztywną wkładką skórzaną. Czako posiada orle pióro z zdobioną metalową okuwką z mosiądzu. Z guzem zdobionym rozetą...
950 zł