Nowy Targ
Rozmaitości
Konferencja „Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży"
Autor: Piotr Kyc
23 maja, w siedzibie Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu odbyła się konferencja poświęcona zdrowemu odżywianiu w szkołach. Nawyki żywieniowe dziecko wynosi z domu rodzinnego. Kształtują się również w szkole, gdzie młody człowiek przebywa do kilkunastu lat przez kilka godzin dziennie. O ile prowiant jaki uczniowie przynoszą z domu spełnia pewne normy w zakresie zdrowego odżywiania, to zakupy jakie uczniowie czynią w sklepach, a często i w sklepikach szkolnych do wartościowych zdrowotnie nie należą.
Można było wysłuchać ciekawego wykładu „Zdrowe żywienie. Wiem, co jem” wygłoszonego przez dr n. med. Alicja Sielicka z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Nie brakło tematów związanych z chorobami spowodowanymi złą dietą. O prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży mówiła Małgorzata Kulma z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie. Lucyna Pasich , dyrektor Szkoły Podstawowej w Kluszkowcach zaprezentowała działania Szkoły Promującej Zdrowie.
W przerwie uczestnicy zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia przez nowotarską restaurację Primavera.
Miłym akcentem było wręczenie dyplomów nagrodzonym i wyróżnionym szkołom w konkursie "Sklepik wzorowy - smaczny i zdrowy". Nagrody ufundowała Mlekowita.
Co robić? Jak kształtować postawy prozdrowotne u dzieci i młodzieży? Przemysł spożywczy „kusi” i uzależnia... W szkołach jest coraz mniej kuchni. Pozostaje katering. Pomysł na przygotowywanie zdrowych kanapek w szkołach jest trochę nierealny.
Pozostaje edukowanie, przemawianie „do rozsądku”, wskazywanie pozytywnych nawyków żywieniowych i zagrożeń ukrytych w wysokoprzetworzonych produktach spożywczych.
Przede wszystkim w myśl maksymy” Słowa uczą a przykłady pociągają” kształtowanie postaw prozdrowotnych trzeba zacząć od siebie.
Konferencja skierowana była do Dyrektorów szkół podstawowych i gimnazjów powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego oraz Wykładowców i Studentów PPWSZ. Spotkanie zorganizowane zostało w ramach projektu „Podhalańska otwarta”.
Organizatorem konferencji było Kuratorium Oświaty w Krakowie. Konferencje przygotowała Delegatura w Nowym Targu.
- Poduszka brązowa
Poduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 38 na 38 cm.
100 zł - Korale folkowe II
Korale folkowe wykonane z tybetu i żółtej włóczki. Zapinane na haczyk. Długość całości 72 cm.
70 zł - Ludowe etui na tablet VI
Ludowe etui z ciemno-szarego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
60 zł
- Konferencja „Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży".Autor zdjęć: Piotr Kycobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 27