Nowy Targ
Rozmaitości
Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Targu
Autor: MOK NT
W 11 półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Targu swoje produkty prezentowało 20 wystawców z powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego. Pod dostatkiem było serów, wędlin, miodu, pierogów, zup, w tym bryndzowej i grzybowej, jagnięciny, pstrąga jak i wielu innych przysmaków. Jury składające się z zawodowych kucharzy i ekspertów kulinarnych zdecydowało, iż Grand Prix otrzymał moskol z masłem czosnkowym Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce przyznano bundzowi wędzonemu przygotowanemu przez Janinę i Bolesława Bobaków z Zębu, miejsce trzecie powędrowało do Pani Agnieszki Niezgody ze Szczawnicy za jagnięcinę z rożna.
Wyróżnienia specjalne przyznano kapuśniakowi (niezwykłej potrawie kuchni spiskiej - z ciasta drożdżowego, kapusty, cebuli i cynamonu) Zbigniewa Kapołki oraz kiełbasie z gęsiny przygotowanej przez Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca. Nagrodę dziennikarzy otrzymała zupa grzybowa z tartymi kluskami - dzieło Zofii Piszczek z Tylmanowej.
Swoje nagrody przyznała także publiczność smakująca przez cały dzień wszystkie prezentowane produkty. Zdecydowano, iż w kategorii "Ekologiczne przysmaki" najlepszy był bundz wędzony Janiny i Bolesława Bobaków, w kategorii "Tradycyjne specjały" - oscypek Jana Wilczka z Leśnicy, w kategorii "Smakołyki z legendą" - pierogi z bryndzą Marii Stopka z Witowa, a w kategorii "Jak u mamy" - nagrodzono nektar malinowy Władysława Jarząbka z Bańskiej Wyżnej. Laureaci odebrali nagrody i wyróżnienia z rąk Pana Wojciecha Kozaka – Wicemarszałka Województwa Małopolskiego oraz Burmistrza Nowego Targu.
- Wisiorek "Sopel"
Wisiorek z kwarcem pokrytym tytanem. Obw. 60 cm. Dł. zawieszki 3,5 cm.
60 zł - Korale folkowe III
Korale folkowe wykonane z białego tybetu i zielonej włóczki. Zawiązywane. Długość całości 100 cm.
70 zł - Aniołek średni III
Aniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 6,5 cm. Wysokość 9 cm. Ozdoba np. choinkowa.
13 zł