PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Suche

Kultura

IX Konkurs Potraw Regionalnych

Wtorek, 17 listopada 2009 r.
Autor: Katarzyna Szwajnos Różak - GOK Poronin

fot. Anna Karpiel-SembereckaW niedzielę 15 listopada w remizie strażackiej w Suchem odbyła się IX edycja konkursu potraw regionalnych. Wzięło w niej uział 8 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Bustryk, Nowe Bystre i karczma „Skupniowy Upłaz”. Jury oceniło 475 potraw, 128 nalewek i 40 rodzajów ciast.


Jury w składzie:
Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
Andrzej Skupień – wicestarosta powiatu tatrzańskiego
Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
Stanisława Łukaszczyk – prezes Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych
Wojciech Gut – przedstawiciel OSP Suche
Stanisław Staszel – Związek Podhalan Oddział Suche i Rada Sołecka Suche
Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
ks. Józef Kadela – kapelan Związku Podhalan Oddział Suche
oceniło 475 potraw, 128 nalewek i 40 rodzajów ciast.
Jury zauważyło, że z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Bustryk – 70 potraw, chleb na liściu z kapusty, kiełbasa z jelenia, chrusty, oscypek z grilla, 20 nalewek;
Poronin – 47 potraw, „schab pieczony z bobem”, 17 dań z kapusty, ciasto z orzechami, 15 nalewek, 9 ciast;
Suche – 70 potraw, jagnięcina i 12 rodzajów pierogów, 7 nalewek, 7 herbat;
Ząb – 53 potraw, „kapusta z prawdziwkami”, „zoproska”, „Spyrka przekladano cebulom”, 17 nalewek, 9 ciast;
Stasikówka – 63 potrawy, „barani przekładaniec”, „rydze na maśle”, „redbul góralski, 9 nalewek, 9 ciast;
Nowe Bystre – 62 potrawy, „mamałyga góralsko (kasza z prawdziwkami), „jabcane placuski”, 20 nalewek;
Murzasichle – 40 potraw, „bób ze skwarkami”, „grule z palnika”, 7 nalewek, 3 ciasta;
„Skupniowy Upłaz” – 45 potraw, „bocek z sosem chrzanowym”, „polewka na zyntycy”, 33 nalewki, 4 ciasta.
Jury doceniło gościnność oraz oprawę artystyczną wszystkich stoisk. Było tłuściej, „maśniej”, dietetycznie i aromatycznie. Jury podkreśliło bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a także fakt, że w degustowanych daniach można było odnaleźć smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Jury uznało potrzebę kontynuacji tego typu uroczystości regionalnych, podczas których wyrasta cała góralska gościnność oraz fakt, że jadło może być sztuką.
Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie oraz zaprosić na przyszły rok. W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za „zoproske” dla Elżbiety Domagały z Zębu.
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną –
za „jagnię piecone” dla Katarzyny Kasprzak – Kuros ze Suchego.
- Nagroda Dyrektora Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z oscypka – za „oscypek z grilla” dla Anny Jarząbek z Bustryku.
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę
 z grul – za ”talorki czyli chipsy po góralsku” dla Kingi Staszel z Nowego Bystrego.
- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną nalewkę – za „kolana pscoły” dla Renaty Słodyczki z Murzasichla.
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych za najlepszy tradycyjny świąteczny wypiek – za „ciasto z orzechami” dla Czesławy Skiby z Poronina.
- Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – za „gołabki na lewom strone” dla Anny Pawlikowskiej ze Stasikówki.
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych dla karczmy „Skupniowy Upłaz” za debiut kulinarny w działalności gospodarczej
- Kolacja dla drużyn ze Suchego i Bustryku za największą ilość potraw w karczmie „Czarci Jar” ufundowana przez Grupę TRIP.
Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT", „LORD”, „TRIP”, Poroniańskiemu Kołu Twórców Ludowych i firmie „PAKFOL” za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji, Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania. Zespołowi „Małe Harnasie„ oraz kapeli góralskiej ze Suchego dziękujemy za oprawę artystyczną Konkursu. Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Naszyjnik "Karmelki"Naszyjnik "Karmelki"Naszyjnik dla dziewczynek ze nieregularnego kwarcu różowego oraz koralików vintage - Lampwork / szklane ozdobne. Obwód 46 cm. 
    50 zł
  • Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat” wg libretta Franciszka Łojasa Kośli doczekała się swojej wersji filmowej (1 godz. 33 min.). Produkcja trwała prawie rok. Na płycie DVD...
    35 zł
  • Aniołek duży IAniołek duży IAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa.
    13 zł

Galerie zdjęć:

Zobacz także:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.