PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Kwiecień 2012 123456789101112131415161718192021222324252627282930 »

Zakopane

Kultura

Tatrzańska Akademia Kulinarna rozpoczęła działalność

Środa, 4 kwietnia 2012 r.
Autor: Adam Kitkowski

Tatrzańska Akademia Kulinarna rozpoczęła działalność29 marca w siedzibie Tatrzańskiej Agencji Promocji, Rozwoju i Kultury ruszyła Tatrzańska Akademia Kulinarna. Dwudniowe sympozjum poswięcone było jagnięcinie, a jego temat brzmiał: „Jagnięcina – Tak! To jest naski smak”. Wzieli w nim udział naukowcy, restauratorzy, kucharze, samorządowcy i smakosze. Honorowy patronat nad sympozjum objęli: starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski, wicemarszałek województwa małopolskiego oraz członek Francuskiej Akademii Kulinarnej Philippe Campagno.


Pierwszego dnia do południa wystąpienia na temat kuchni polskiej, jagnięciny, przepisów sanitarnych w gastronomii, produktów regionalnych zaprezentowali: prof. Stanisław Wajda, mgr Jadwiga Spiel, lek. weterynarii Lech Pankiewicz, dr inż Magdalena Wajda, mgr Krzysztof Król-Łęgowski.

Natomiast po południu w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. Wł. Zamoyskiego pokazy kulinarne przygotowali: Rafał Dorociuk wspólnie z Kazimierą Staszek i Małgorzatą Łabuz, które reprezentowały restaurację „Zbójnicówka” z Bukowiny Tatrzańskiej. Drugi pokaz przygotował szef kuchni hotelu „Crocus” – Sebastian Krauzowicz.

Drugiego dnia prelekcje dotyczyły historii pasterstwa na Podhalu, produktów regionalnych i tradycyjnych w Małopolsce, stanu gastronomii na Podhalu. Wystąpili kolejno: mgr Adam Kitkowski, mgr inż. Joanna Jakubowska-Łazęcka, mgr Rafał Dorociuk.

W szkole „popisy” kulinarne z jagnięciny przygotowali – szef kuchni hotelu „Grand Nosalowy Dwór” Armando Selimaj oraz szef kuchni i technolog restauracji „Kmicic”, „Gazdowo Kuźnia”, „Po Zbóju”.

Zarówno uczniowie szkoły, jak i restauratorzy z Zakopanego i Podhala, mogli podziwiać wysokiej klasy specjalistów, którzy przyrządzali potrawy z jagnięciny podhalańskiej, a także degustować przygotowane dania z tego mięsa z rożnymi dodatkami.

Następne spotkanie na temat sztuki kulinarnej przewidziane jest latem w czasie Międzynarodowych Targów Produktów Regionalnych i w listopadzie przed sezonem zimowym.

Organizatorami sympozjum byli: TARPiK, Starostwo Powiatowe w Zakopanem i Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Torebka filcowa VITorebka filcowa VITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...
    160 zł
  • Magnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...
    7 zł
  • Wisiorek "Trójeczka​"Wisiorek "Trójeczka​"Wisiorek z trzema koralikami w groszki. Obwód 76 cm.
    50 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.