Zakopane
Zaproszenia
II Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Autor: AKS
W dniach 11 – 14 sierpnia w Zakopanem odbędą się II Europejskie Targi Produktów Regionalnych, Pokazy Kowalstwa Artystycznego oraz Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich.
Program
II Europejskie Targi Produktów Regionalnych
w Zakopanem
Pokazy Kowalstwa Artystycznego
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
11 – 14 sierpnia 2011 roku
11 sierpnia 2011 r. /czwartek/Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Pokazy Kowalstwa Artystycznego
Dolna Rówień Krupowa
13:00 – 22:00 Targi produktów regionalnych
14:00 – 15:00 Warsztaty – malarstwo na szkle
14:15 – 14:45 Występ zespołu „Śtuderki” z Bukowiny Tatrzańskiej
15:00 – 15:30 Korowód Przysmaków oficjalne otwarcie Europejskich Targów Produktów Regionalnych
15:30 – 16:00 Uroczyste otwarcie Europejskich Targów Produktów Regionalnych – prezentacja uczestników
16:00 – 16:30 Występ zespołu „Młode Klimki” z Zakopanego
16:30 – 17:30 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni polskiej
17:30 – 18:00 Występ zespołu "Mali Bystrzanie” z Nowego Bystrego
18:00 – 18:30 Występ zespołu ludowego „Leszczynki” z Dolnego Śląska
18:30 – 19:30 Prezentacja regionalnego kowalstwa artystycznego
20:00 – 21:45 Koncert zespołu ENEJ
12 sierpnia 2011 r. /piątek/ Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Pokazy Kowalstwa Artystycznego
Dolna Rówień Krupowa
10:00 – 11:00 Konferencja prasowa w Grand Hotel „Stamary” w Zakopanem
11:00 – 14:00 Seminarium - Grand Hotel „Stamary” w Zakopanem
11:00 – 22:00 Targi produktów regionalnych
14:00 – 15:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni francuskiej – organizator Hotel ”Mercure – Kasprowy”, Zakopane
15:00 – 15:30 Występ Kaszubskiego Zespołu Pieśni i Tańca „Sierakowice”
16:00 – 16:30 „Kisynie kapusty zgodnie z normami europejskimi” – adaptacja sztuki Wandy Czubernatowej w wykonaniu zespołu „Marusynianki” z Maruszyny
15:30 – 18:00 Pokazy Kowalstwa Artystycznego
16:30 – 17:30 Folkowe Stylizacje
18:00 – 19:00 Warsztaty rzeźby
18:30 – 19:00 Występ zespołu „Krąg” ze Świdnicy
19:00 – 19:30 Występ zespołu „ Blichowiacy” z Łowicza
19:30 – 22:00 Koncert zespołu Kałe Bała z Czarnej Góry
13 sierpnia 2011 /sobota/ Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Muzyka Najlepsza pod Słońcem
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 19:00 Targi produktów regionalnych
13.00 – 14:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni włoskiej (Ministerstwo Rolnictwa MIPAAF – obszar wiejski ISMEA)
14:00 – 16:00 Konkurs na „Najlepszy produkt regionalny ETPR2011”
15:00 – 19:00 Warsztaty twórców ludowych
16:00 – 17:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw z regionu Walencji – Hiszpania (organizacja INTERCOOP)
14 sierpnia 2011 /niedziela/ Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 19:00 Targi produktów regionalnych oraz warsztaty twórców ludowych - malarstwo na szkle
12:30 – 13:00 Występ Kaszubskiego Zespołu Pieśni i Tańca „Sierakowice”
13:00 – 19:00 „Oscypkowe Cuda”
- pokazy kulinarne
- degustacja potraw
- „Szkoła Win”
14:00 – 14:30 Występ zespołu „ Krąg” ze Świdnicy
14:30 – 15:00 Występ zespołu „ Blichowiacy” z Łowicza
16:00 – 16:30 „Parada Bacowska” – gmach Głównej Poczty, ul. Krupówki – Dolna Rówień Krupowa
16:30 – 17:00 Prezentacja Parady
17:30 – 17:45 „Redyk” – pokaz owiec
17:45 – 20:00 „Festiwal Oscypka”
- konkurs na najlepszy oscypek
- pokaz wyrobu oscypka
- pokaz strzyżenia owiec
- pokaz dojenia owiec
19:00 – 19:30 Występ zespołu „Hyrni” z Nowego Targu
20:00 – 20:15 „Festiwal Oscypka” - rozdanie nagród
20:30 – 22:00 Koncert „Hanka Rybka z zespołem”
Seminarium „Produkt regionalny marką regionu”
12 sierpnia 2011 w Grand Hotelu „Stamary”
ul. Kościuszki 19 w Zakopanem
Program:
10.00 – 11.00 Konferencja prasowa
11.00 Rozpoczęcie seminarium
11.00 –11.20 Prezydencja Polski a produkt regionalny – Dariusz Goszczyński – zastępca Dyrektora Departamentu Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
11.20 –11.40 Certyfikacja produktów i jej znaczenie – Wojciech Kozak Wicemarszałek Województwa Małopolskiego
11.40 – 12.10 Przerwa kawowa
12.10 – 12.30 Produkty tradycyjne na mapie Polski – Dr Edyta Molik – pracownik naukowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
12.30 – 13.00 Produkt regionalny a tożsamość narodowa – Joanna Mucha Międzynarodowy projekt, Fundacja Intercoop, Hiszpania
13.00 –13.20 Produkt Regionalny jako forma rozwoju turystyki – Avelio Marini, przedstawiciel włoskiej sieci obszarów wiejskich ISMEA z MIPAAF (Ministerstwo Rolnictwa)
13.20 – 13.40 Lokalny produkt regionalny promocją regionu Bayonne- Marie-Hélène Chabaud-Nadin Delegat ds. Partnerstwa i Współpracy Międzynarodowej, Francja
13.40 – 14.00 Produkt Regionalny Transylwanii - Gabriel Paraschiv – prezydent Slow Ford Brasov Convivium, Rumunia, Maria Kohut, Piotr Kohut, Józef Michałek, Zbigniew Kopeć
14.00 Dyskusja
- Magnes Folk na lodówkę IIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...7 zł
- Wisior "Kula Jadeitu"Wisior z dużą /średn. 2,5 cm./ i stosunkowo ciężką, z grawerowaną we wzór, kulą jadeitu. Resztę stanowią oponki amazonitu /mniejsze, przeźroczyste/ , oponki jaspisu...100 zł
- Flakon szklany IVOkrągły falkon szklany z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 13,5 cm, średnica 18 cm (średnica podstawy 13,5 cm) 130 zł