Zakopane
Zaproszenia
Kulinarne konfrontacje szwajcarsko-włoskie
Autor: AKS
Restauracja „mała Szwajcaria” zaprasza na Kulinarne konfrontacje szwajcarsko-włoskie. Będzie to live cooking z udziałem profesjonalnych kucharzy. Dania szwajcarskie przygotuje Mariusz Hryc z restauracji „mała Szwajcaria” - włoskie Salvatore Lucchino z Baity.
Zapraszamy na degustację potraw kuchni szwajcarskiej i włoskiej, która odbędzie się 14 grudnia od godziny 17:00 do 20:00.
To doskonała okazja do nauki, podglądania i próby odkrycia sekretów kuchni - jak szybko, smacznie, na oczach gości przygotować smakowite dania.
Spotkanie prowadzi Ewa Czamańska.
Dodatkową atrakcją wieczoru będzie oprawa muzyczna w wykonaniu duetu akordeonowego w składzie: Janusz Polak i Maciej Haładyna - uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Zakopanem.
Serdecznie zapraszają szefowie kuchni włoskiej i szwajcarskiej!
KULINARNE KONFRONTACJE SZWAJCARSKO - WŁOSKIE
W restauracji „mała Szwajcaria” W Zakopanem, ul Zamoyskiego11
14 grudnia 2012 roku od 17:00 do 20:00
Bedzie to LIVE COOKING z udziałem dwóch kucharzy. Przygotowane i prezentowane dania podawane będą bezpośrednio z rąk wyśmienitych kucharzy. Dania włoskie przygotuje dla Państwa Salvatore Lucchino z Baity.
Menu “małej Szwajcarii” przedstawia się następująco:
Zuercher Geschnetzeltes
jest to najbardziej popularne danie z cielęciny w Szwajcarii
Raclette Drwala
jedno z podstawowych raclette - ser roztopiony podawany na chlebie lub
ziemniakach
Fondue z Neunberga
jest to fondue z chlebem
Fondue czekoladowe z różnymi owocami
Menu Baity przedstawia się następująco:
PRZYSTAWKI – 25 pln
Carpaccio wołowe
(wołowina marynowana w świeżych ziołach) z płatkami parmezanu, rucolą, polane
octem balsamicznym, oliwą extra vergine i posypane świeżo zmielonym czarnym
pieprzem
Carpaccio caldo – carpaccio wołowe podawane na ciepło
MAKARONY – 20 pln
Spaghetti Aglio & Olio
(czosnek, oliwa, pikantne papryczki, bułka tarta, anchois) posypane swieżo
startym parmezanem
Spaghetti alla nanduja
(czosnek, oliwa extra vergine, nanduja – tradycyjna, kalabryjska pasta z
wieprzowiny i pikantnej papryczki) posypane świeżo startym parmezanem
Spaghetti con pomodori secchi
z suszonymi pomidorami posypane swieżo startym pecorino
Fusilli ze szpinakiem,
z papryką pikantną i wędzonym boczkiem posypane świeżo startym parmezanem
DESERY – 15 pln
Pomarańcza z patelni
(pomarańcza z sosem karmelowym i pistacjami)
Smacznego !
- Torebka filcowa XIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z różowej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok. 35...160 zł
- Wisiorek "Ogródek 3"Wisiorek, z sukna, filcu i cekin. Średnica zawieszki 6 cm. Obw. 70 cm. 30 zł
- Spinka góralska XIXMetalowa spinka góralska w kolorze srebrnym z srebrną małą szarotką. Ręcznie wykonana. Szerokość 5 cm, długość (z przekolacem) 15 cm. 260 zł