PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Bukowina Tatrzańska

Kultura

Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu

Poniedziałek, 26 września 2011 r.
Autor: Anna Karpiel-Semberecka

fot. Anna Karpiel-SembereckaJest takie miejsce pod Tatrami, gdzie można skosztować przysmaków prawdziwej domowej kuchni… włoskiej. Właśnie to słowo „domowa” odróżnia ją od licznych włoskich restauracji i pizzerii. Kuchnia nie jest zresztą domowa jedynie z nazwy, ale przede wszystkim dlatego, że właściciele wkładają w gotowanie i przyjmowanie gości całe serce. Możemy więc na pyszny obiad, kolację, kawę, wino lub małe co nieco wybrać się do gościnnego domu, w którym zapoznamy się nie tylko z kuchnią pełną słońca i smaków południa, ale także z kulturą Włoch i tamtejszą gościnnością. Można się tu także samemu nauczyć gotować. A wszystko to w „Baita Italiano in Zakopane” w Bukowinie Tatrzańskiej na Karpęcinach, przy drodze wiodącej do Brzegów.


"Baita" wpisana w kulinarny pejzaż

- Nieco ponad rok temu, 17 lipca 2010 r., otworzyliśmy "Baitę Italiano in Zakopane". Domowa kuchnia włoska pod Tatrami na dobre wpisała się w podhalański pejzaż kulinarny. A my zyskaliśmy wielu nowych przyjaciół – podsumowują miniony rok właściciele Dominika i Salvatore Lucchino.

"Baita" po włosku znaczy szałas. Nazwa ta jeszcze bardziej podkreśla domowy i nieoficjalny charakter tego miejsca. Szałas jest bardzo przytulnie urządzony w stylu podhalańsko-włoskim. Przepiękna jest też okolica, z dala od cywiliacji, dookoła góry i las na wyciągnięcie ręki.

Do dnia dzisiejszego "Baitę", otwartą tylko w sezonie, odwiedziło ok. 1000 osób, ponad 200 otrzymało już kartę stałego klienta. Niezawodną reklamą okazała się przede wszystkim poczta pantoflowa, a także strona internetowa i dwie drewniane tablice.

Kultura i sport, czyli co można zrobić dla Podhala?

Właściciele "Baity" angażują się także w różne działania kulturalne i sportowe. Organizowali degustacje i poczęstunki podczas Sezonu Włoskiego w Muzeum Tatrzańskim w Zakopanem i podczas Sabałowych Bajań w 2010 r. Dominika Lucchino była także tłumaczka jury podczas Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem, pomagała w organizacji Memoriału Piotra Malinowskiego Finału Pucharu Świata w Ski-Alpinizmie.

To ona w czerwcu tego roku zaprosiła na Podhale delegację UISP (Unione Italiana Sport Per Tutti), czyli największej włoskiej sportowej organizacji. Celem wizyty było poznanie atrakcji  naszego regionu i nawiązanie współpracy turystycznej. A wszystko to z miłości do „białego szaleństwa”.

- Mimo że pochodzę ze Szczecina i na stałe mieszkam w Kalabrii, narty to bardzo ważny element mojego życia. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jestem od nich uzależniona. We Włoszech jestem sędzią federalnym narciarstwa alpejskiego. Również nasza pięcioletnia córka jeździ na nartach i sprawia jej to ogromna przyjemność. Jest ona czwartym pokoleniem uprawiającym ten sport. Zapoczątkowała to jeszcze przed II Wojna Światową moja cioteczna babcia, Waleria Strzyżewska, od której dostałam w spadku zarówno miłość do nart, jak i dom na Karpęcinach – wyjaśnia Dominika Lucchino.

Pasja przede wszystkim

Działalność "Baita Italiano in Zakopane” to zdecydowanie dużo więcej niż włoska kuchnia. Wracając jednak do gotowania - jak to się stało, że jest ono pasją właścicieli "Baity", mimo że z wykształcenia Salvatore jest architektem, a Dominika inżynierem?

-Przyjeżdżam tutaj już od dwudziestu lat. Na stałe mieszkam i pracuję we Włoszech, pod Tatrami staję się kucharzem. Gotowanie to moja pasja. Gdy jestem w Baicie, zawsze gotuję dla przyjaciół, znajomych i wszystkich tych, którzy zajrzą do nas. Ze wspólnych, radosnych biesiad, odbywających się w klimacie typowej, domowej kuchni włoskiej, narodził się pomysł na podzielenie się tą radością z innymi. Nie jest to kuchnia wyrafinowanego szefa restauracji, przypomina raczej gotowanie naszej mamy, kiedy wracamy do domu. Do dyspozycji naszych gości mamy kuchnię i kameralną jadalnię w domku, taras, ogródek i miejsce na ognisko. Polecamy potrawy włoskiej kuchni domowej, czyli to, co najchętniej jedzą Włosi – wyjaśnia Salvatore Lucchino.

Aby skosztować tych specjałów należy wczesniej dokonać rezerwacji telefonicznej lub e-mailowej, ustalając menu. Dania w "Baicie" przyrządzane są na zamówienie z oryginalnych świeżych włoskich produktów wysokiej jakości. "Baita" proponuje także gotowanie w domu klienta.


Więcej informacji na stronie www.italianoinzakopane.pl

Baita Italiano in Zakopane
Dominika i Salvatore Lucchino
ul. Karpęciny 3 34-530 Bukowina Tatrzańska
kom. +48 782 22 91 19 Dominika (polski/włoski)
kom. +48 604 756 392 Salvatore (włoski/angielski)
tel. +48 18 53 312 85
mail: info@italianoinzakopane.pl

Zobacz w naszym sklepie:
  • BALLADA O ŚMIERCI JANOSIKA - Trebunie TutkiBALLADA O ŚMIERCI JANOSIKA - Trebunie TutkiTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu zespołu Trebunie-Tutki. Na płycie CD AUDIO występują:  Krzysztof Trebunia-Tutka, Andrzej Polak, Anna Trebunia-Tutka, Wojciech...
    40 zł
  • Magnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...
    7 zł
  • Poduszka brązowa IIPoduszka brązowa IIPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 42 na 42 cm.
    100 zł

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.