Zakopane
Kultura
Świąteczna kuchnia włoska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
Przed świętami w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie z cyklu "Baita & Literatura", tym razem poświęcone świątecznym opowieściom z południowych Włoch "Racconti natalizi di Sud Italia". Dominika i Salvatore z "Baity" przybliżyli publiczności włoskie zwyczaje bożonarodzeniowe, nie tylko zresztą kulinarne... Można było dowiedzieć się, co to jest „presepe” i „befana”, jakie potrawy przygotowują włosi na świąteczny stół i jak spędzają czas Bożego Narodzenia.
Dominika dzieliła się też wieloma kulinarnymi ciekawostkami dotyczącymi np. wina, kaparów, czy też caponaty. Salvatore wyjaśniał natomiast, czym jest kuchnioterapia. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska.
Nie zabrakło oczywiście pysznych włoskich przysmaków, którymi częstowali gospodarze "Baity", a więc bruschetty, zupy z ciecierzycy oraz deseru mascarpone. A wszystko to w miłej świątecznej atmosferze… Dziękujemy i już czekamy na kolejne smakowite spotkanie z cyklu "Baita & Literatura"!
- Aniołek duży V
Aniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa.
16 zł - Wisiorek "Ogródek 6"
Wisiorek z tkaniny, koralików metalowych. Obwód 52 cm. Wlk. Wisiorka 10/8 cm
35 zł - Nuty spod Hól - Kapela Zokopiany
Tradycyjna muzyka góralska w wykonaniu kapeli Zakopiany. Na płycie CD AUDIO występują: Jan Karpiel Bułecka, Stanisław Michałczak, Andrzej Dziubas, Henryk Krzeptowski...
40 zł