Zakopane
Kultura
Świąteczna kuchnia włoska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
Przed świętami w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie z cyklu "Baita & Literatura", tym razem poświęcone świątecznym opowieściom z południowych Włoch "Racconti natalizi di Sud Italia". Dominika i Salvatore z "Baity" przybliżyli publiczności włoskie zwyczaje bożonarodzeniowe, nie tylko zresztą kulinarne... Można było dowiedzieć się, co to jest „presepe” i „befana”, jakie potrawy przygotowują włosi na świąteczny stół i jak spędzają czas Bożego Narodzenia.
Dominika dzieliła się też wieloma kulinarnymi ciekawostkami dotyczącymi np. wina, kaparów, czy też caponaty. Salvatore wyjaśniał natomiast, czym jest kuchnioterapia. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska.
Nie zabrakło oczywiście pysznych włoskich przysmaków, którymi częstowali gospodarze "Baity", a więc bruschetty, zupy z ciecierzycy oraz deseru mascarpone. A wszystko to w miłej świątecznej atmosferze… Dziękujemy i już czekamy na kolejne smakowite spotkanie z cyklu "Baita & Literatura"!
- Torebka filcowa XVI
Torebka filcowa z ludowym motywem. Zamykana na zatrzask. Środek z czarnej podszewki. Szerokość ok. 25 cm Wysokość ok. 30 cm Wysokość z rączkami ok. 94 cm Materiał: Filc...
70 zł - Ludowe etui na tablet III
Ludowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
60 zł - Bransoletka Purpurosa
Bransoletka Purpurosa Obw. - 19 cm. Materiały: Jadeit, Marmur (kula), Piryt, Onyks, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz.
65 zł