PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Listopad 2010 123456789101112131415161718192021222324252627282930 »

Kościelisko

Rozmaitości

Ciasta - palce lizać!

Środa, 17 listopada 2010 r.
Autor: Anna Karpiel-Semberecka

fot. Anna Karpiel-SembereckaW niedzielę w Domu Ludowym w Kościelisku odbyła się pierwsza edycja Konkursu Wypieków "Ciasta downe i dzisiejse" zorganizowana przez Związek Podhalan Oddział Kościelisko i Starostwo Powiatowe w Zakopanem. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, zarówno uczestników jak i publiczności, która mogła degustować słodkie specjały z Podhala.


- Głównym celem naszego konkursu było umożliwienie paniom zajmującym się domowym wypiekiem ciast zaprezentowanie swojej działalności. Do konkursu zgłosiły się uczestniczki z Poronina, Murzasichla, Nowego Bystrego, Maruszyny, Podczerwonego i Kościeliska. Komisja miała do oceny aż 40 ciast, a pod uwagę brała smak, estetykę przygotowania i dekorację oraz oryginalną nazwę i pomysłowość. Ciasta oceniane były w dwóch kategoriach: ciasta "downe” i ciasta „dzisiejse" – wyjaśniała Anna Nędza-Kubiniec, prezes Związku Podhalan w Kościelisku.

Ciasta oceniała komisja w składzie: Józefa Obrochta, Andrzej Gąsienica Makowski, Bohdan Pitoń, Maciej Rzankowski, Adam Radko, Wojciech Styrczula.

Nagrody w kategorii ciasta „dzisiejse” za oryginalną nazwę:

  1. Anna Stoch Michna - zawijaniec starosty
  2. Staszel Kinga - potrzepano babka
  3. Maria Szczepaniak - poezja orzechowa
  4. Staszel Kinga - nadbystrzańskie niebo

W kategorii ciasta „dzisiejse” za najlepszy smak:

  1. Skupień Elżbieta - piwoszki
  2. Krzeptowska Magdalena - sernik z pianą
  3. Szczepaniak Maria - poezja orzechowa
  4. Podczerwińska Magdalena - żubrowa pychota

W kategorii ciasta „dzisiejse” za wygląd:

  1. Ból Dorota - sernik na zimno
  2. Krzeptowska Magdalena - sernik
  3. Skiba Magdalena - tort Madzi
  4. Anna Stoch Michna - zawijaniec starosty

W kategorii ciasta „downe” za najlepszy smak:

  1. Strama Krystyna - sernik tradycyjny
  2. Pańszczyk Aneta - mazurek
  3. Waliczek Małgorzata - babka drożdżowa
  4. Ból Renata - sernik

W kategorii ciasta „downe” za wygląd:

  1. Białoń Władysława - kruche z marmoladą
  2. Anna Stoch Michna - sekretne ciasto babki
  3. Podczerwińska Magdalena - piernik z jabłkami
  4. Strama Krystyna - sernik tradycyjny

Wyróżnienia otrzymały:

Grażyna Staszel
Małgorzata Bustrycka
Czesława Skiba
Bożena Staszel
Maria Postrożna
Barbara Iwaniec
Agnieszka Delkowska
Maria Długosz
Barbara Ból

- Komisja uznała, że wybór był bardzo trudny. Niektóre ciasta ładnie wyglądały, ale na przykład źle się kroiły. Ogólnie wszystkie uczestniczki zaprezentowały wysoki poziom cukierniczego kunsztu. Były ciasta przygotowane według starych receptur i ciasta bardzo wyszukane, a niektóre to znane przepisy, ale podane w nowej formie – podsumowało konkurs jury.

Patronat medialny: Podhalański Serwis Informacyjny WATRA.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Spinka góralska XSpinka góralska XMetalowa, mała spinka góralska w kolorze srebrnym z wizerunkiem jelonka w kolorze złotym. Ręcznie wykonana. Szerokość 5 cm, długość (z przekolacem) 14,5 cm.
    240 zł
  • Bransoletk​a "Moon"Bransoletk​a "Moon"Bransoletka z hematytów, masy perłowej, muszli szarej, asymetryczna. Obw. 19 cm.
    45 zł
  • Grafika Folk w ramce VGrafika Folk w ramce VGrafika Folk to autorska, oryginalna czarno-biała grafika w stylu ludowym. Autorski wzór zainspirowany polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Świetnie...
    55 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.