Nowy Targ
Wiadomości
Szczawnicka baranina smakowała najbardziej
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
„Baran po szczawnicku” Agnieszki Niezgody zdobył Grand Prix i nagrodę dziennikarzy w nowotarskim półfinale X Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowanym na Rynku. O nagrody w tym roku starali się gospodarze dwudziestu stoisk z produktami w czterech kategoriach. Oceniała publiczność, profesjonalne jury oraz dziennikarze.
Gościom Festiwalu Smaku, którzy oprócz stoisk i sceny mogli tego dnia za darmo zwiedzać Muzeum Podhalańskie i ekspozycję poświęconą św. Janowi Pawłowi II w ratuszu najbardziej smakowały: oscypek Wojciecha Komperdy z Czorsztyna w kategorii ekologicznych przysmaków, bryndza podhalańska Jana Wilczka z Leśnicy jako specjał tradycyjny, pieróg z nowotarskiej „Cafe Mariachi” Marcina Szatko wystawiony w kategorii smakołyków z legendą, natomiast w kategorii „jak u mamy” najbardziej publiczności do gustu przypadły dziadki z gęsim smalcem Zbigniewa Kapołki z Niedzicy.
- Wisiorek "Trójeczka"
Wisiorek z trzema koralikami w groszki. Obwód 76 cm. 50 zł - 100-lecie LO im. O. Balzera w Zakopanem
Dwupłytowy album DVD zawierający relacje wideo z obchodów 100-lecie Liceum Ogólnokształcącego im. O. Balzera w Zakopanem. Pierwsza płyta zawiera reportaż (30 min.) ze...35 zł - Flakon szklany III
Falkon szklany w postaci cylindra z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 15 cm, średnica 15 cm. 130 zł



