Podhale
Rozmaitości
PIERWSZY KULINARNY SZLAK na Podhalu
Autor: Regina Watycha
Z przyjemnością informujemy, że otwarty został pierwszy kulinarny szlak na Podhalu „Smaki Podhala”. Na trasie znalazło się 30 restauracji i karczm z: Białego Dunajca, Białki Tatrzańskiej, Bukowiny Tatrzańskiej, Małego Cichego, Murzasichla, Poronina, Szaflar, Witowa, Zakopanego i Zębu. Każdą z nich reprezentuje certyfikowana flagowa potrawa - prawdziwa duma szefa kuchni.
Po roku przygotowań, szkoleń gastronomicznych i kelnerskich oraz prób i zmagań w kuchni, otwarta została ścieżka kulinarna, na której znajdą Państwo lokalne specjały – zarówno dania tradycyjne, jak i nowoczesne fuzje smaków.
Uroczyste otwarcie szlaku kończące projekt, połączone z wręczeniem certyfikatów i tablic pamiątkowych, odbyło się 30 września 2014 roku w Hotelu Mercure Zakopane Kasprowy (na zdjęciu 30 szczęśliwych restauratorów).
Mapę szlaku oraz pełną listę jego uczestników i dań flagowych znaleźć można na stronie www.smakipodhala.eu
Nad powstawaniem szlaku i doskonałych dań czuwali znani i lubiani eksperci kulinarni: Robert Sowa i Sylwester Lis oraz beneficjent projektu - Stowarzyszenie Rozwoju Podtatrza z Suchego i partner wiodący - Tatrzańska Izba Gospodarcza z Zakopanego.
- Torebka filcowa XIV
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł - Flakon szklany III
Falkon szklany w postaci cylindra z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 15 cm, średnica 15 cm. 130 zł - Torebka filcowa XII
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z różowej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok. 35...160 zł



