Podhale
Rozmaitości
PIERWSZY KULINARNY SZLAK na Podhalu
Autor: Regina Watycha
Z przyjemnością informujemy, że otwarty został pierwszy kulinarny szlak na Podhalu „Smaki Podhala”. Na trasie znalazło się 30 restauracji i karczm z: Białego Dunajca, Białki Tatrzańskiej, Bukowiny Tatrzańskiej, Małego Cichego, Murzasichla, Poronina, Szaflar, Witowa, Zakopanego i Zębu. Każdą z nich reprezentuje certyfikowana flagowa potrawa - prawdziwa duma szefa kuchni.
Po roku przygotowań, szkoleń gastronomicznych i kelnerskich oraz prób i zmagań w kuchni, otwarta została ścieżka kulinarna, na której znajdą Państwo lokalne specjały – zarówno dania tradycyjne, jak i nowoczesne fuzje smaków.
Uroczyste otwarcie szlaku kończące projekt, połączone z wręczeniem certyfikatów i tablic pamiątkowych, odbyło się 30 września 2014 roku w Hotelu Mercure Zakopane Kasprowy (na zdjęciu 30 szczęśliwych restauratorów).
Mapę szlaku oraz pełną listę jego uczestników i dań flagowych znaleźć można na stronie www.smakipodhala.eu
Nad powstawaniem szlaku i doskonałych dań czuwali znani i lubiani eksperci kulinarni: Robert Sowa i Sylwester Lis oraz beneficjent projektu - Stowarzyszenie Rozwoju Podtatrza z Suchego i partner wiodący - Tatrzańska Izba Gospodarcza z Zakopanego.
- Falkon szklany I
Falkon szklany w postaci sześcianu z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 15 cm, szerokość 10 cm.
120 zł - Ludowe etui na telefon II
Ludowe etui z szarego filcu, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. telefonu komórkowego. Wymiary: szerokość 9 cm, długość 14,5 cm
25 zł - Słownik biograficzny "Podhalanie" tom I
Ludzie kultury i sportu, dziennikarze, duchowni i samorządowcy - kilkaset osób znalazło się w tomie I Słownika biograficznego "Podhalanie". Słownik biograficzny...
70 zł