PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Marzec 2012 12345678910111213141516171819202122232425262728293031 »

Warszawa

Wiadomości

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

Poniedziałek, 19 marca 2012 r.
Autor: AKS

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska10 marca w Warszawie, podczas finału projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, 10 szkół gastronomicznych z pięciu województw walczyło o zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Jury najlepiej ocieniło Agatę Kaszuba i Grzegorza Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (pomorskie), którzy przygotują posiłek dla Pierwszej Damy i jej gości. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem w składzie Karol Bąk, Andrzej Bartol, Rafał Dorociuk (opiekun), a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku (pomorskie).


Laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni (członka Jury).

Przy wyborze zwycięzcy jury, w składzie którego byli Marek Zagórski – Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci (Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek), kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników.

Uczniowie z Zakopanego zaproponowali:

- zakąskę juhasa - mus z bobu na listku ciasta owsianego ze skwarkami z bryndzy, oscypek kminkowo – kolendrowo – imbirowy z musem z wątróbki i nutą buraczano – tarninową, łyk kwaśnicy (czysta kwaśnica z czosnkiem niedźwiedzim serwowana z julienne ze skóry golonkowej i korpiela),

- danie główne – przekładaniec harnasia; polędwica marynowana w żętycy grillowana z wędzoną słoniną, owsiakotto, zestaw sałat z kremem balsamiczno-truflowym,

- deser Maryny – bundz wędzony w herbacie z sosem różanym i pyłkiem kwiatowym, ciastko owsiane.

Konkurs, którego celem była promocja tradycyjnych produktów regionalnych, odbył się w warszawskiej Fortecy. Zmagania finalistów były komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Finał konkursu uświetniły dodatkowe atrakcje, takie jak: pokaz kulinarny Artura Moroza – znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, koncert Jagny Knittel z zespołem – wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej oraz kiermasz smacznych, wytwarzanych w tradycyjny sposób produktów regionalnych. W organizacji kiermaszu uczestniczyła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Grafika Folk w ramce VGrafika Folk w ramce VGrafika Folk to autorska, oryginalna czarno-biała grafika w stylu ludowym. Autorski wzór zainspirowany polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Świetnie...
    55 zł
  • Korale folkowe IIKorale folkowe IIKorale folkowe wykonane z tybetu i żółtej włóczki. Zapinane na haczyk. Długość całości 72 cm.
    70 zł
  • Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat” wg libretta Franciszka Łojasa Kośli doczekała się swojej wersji filmowej (1 godz. 33 min.). Produkcja trwała prawie rok. Na płycie DVD...
    35 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.