Zakopane
Kultura
Świąteczna kuchnia włoska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
Przed świętami w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie z cyklu "Baita & Literatura", tym razem poświęcone świątecznym opowieściom z południowych Włoch "Racconti natalizi di Sud Italia". Dominika i Salvatore z "Baity" przybliżyli publiczności włoskie zwyczaje bożonarodzeniowe, nie tylko zresztą kulinarne... Można było dowiedzieć się, co to jest „presepe” i „befana”, jakie potrawy przygotowują włosi na świąteczny stół i jak spędzają czas Bożego Narodzenia.
Dominika dzieliła się też wieloma kulinarnymi ciekawostkami dotyczącymi np. wina, kaparów, czy też caponaty. Salvatore wyjaśniał natomiast, czym jest kuchnioterapia. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska.
Nie zabrakło oczywiście pysznych włoskich przysmaków, którymi częstowali gospodarze "Baity", a więc bruschetty, zupy z ciecierzycy oraz deseru mascarpone. A wszystko to w miłej świątecznej atmosferze… Dziękujemy i już czekamy na kolejne smakowite spotkanie z cyklu "Baita & Literatura"!
- Naszyjnik "Turkoza"Naszyjnik "Turkoza" Obwód 47 cm. Materiały: Turkus (duże owale i kule), Stare szkło weneckie, Piryt, Hematyt, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę...175 zł
- Okładka na zeszyt IIILudowe okładka na zeszyt (A5) z jasno szarego filcu zapinana na guzik, kolorowy haft maszynowy. W komplecie zeszyt w kratkę 96 stron. Wymiary: szerokość 15 cm, długość...30 zł
- Naszyjnik i bransoletka "Porzeczki"Naszyjnik i bransoletka "Porzeczki" Naszyjnik obwód 47 cm. , Bransoletka obwód 17,5 cm. Materiały: Turkus, Jadeit, Metal, elementy posrebrzane. Biżuteria zaprojektowana...145 zł