Zakopane
Kultura
Czwarty dzień VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
Autor: Andrzej Samardak
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to wielka uczta dla miłośników dobrego jedzenia. Każdego dnia w wiosce targowej na Dolnej Równi Krupowej odbywały się pokazy kulinarne i degustacje, na których spróbować można było regionalnych potraw przygotowanych przez najlepsze podhalańskie restauracje. Podczas prezentacji zakopiańskiej Villi Toscana skosztować można było między innymi włoskiego makaronu, Restauracja Litworowy Staw z Białki Tatrzańskiej serwowała tatara z pstrąga i jagnięcinę z grilla, zakopiańska Karczma Biały Potok promowała pierożki z jagnięciną i bigos, natomiast Karczma Szymkówka z Bukowiny Tatrzańskiej proponowała żurek oraz gołąbki z kaszą i jagnięciną.
Na koniec degustację przygotowali małopolscy mistrzowie kuchni, którzy zaserwowali jagnięcinę i kwaśnice.
Punktem kulminacyjnym czwartego dnia Targów było ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy produkt tegorocznej imprezy.
W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego" zwyciężyła Bacówka u Bucka za "Stary Syr". Na drugiej pozycji uplasowała się firma Serfarm za ser "Kaszubski Chłop", natomiast trzecie miejsce przypadło panu Adamowi Kurosowi za bunc podwędzany.
W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego" zwyciężyła Tłocznia owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym, drugie miejsce zdobyła firma Sosta za olej z pestek dyni, natomiast trzecie miejsce przypadło firmie Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.
W kategorii "Napoje regionalne" zwyciężyła Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint, na drugiej pozycji znalazła się Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki, trzecie miejsce zajęła firma Commercio za herbatę zieloną liściasta.
W kategorii "Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne" zwyciężyła firma Tradycyjna Chata za krówkę miodową, na drugim miejscu znalazły się Smaki Gościńca za pierogi gryczane, trzecie miejsce przypadło firmie ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe.
Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka przyznało dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańską oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.
- Naszyjnik "Wielokrzyż"
Naszyjnik "Wielokrzyż" Obwód 43 cm. Inspirowany starą biżuterią góralską - Koral o dwóch odcieniach czerwieni, Metal, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez...100 zł - „Zatraceniec”
Płyta DVD zawiera spektakl „Zatraceniec” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej. (czas: 1 godz. 54 min.) Amatorski Zespół Teatralny im. Józefa Pitoraka...40 zł - Wisiorek "Ogródek 4"
Wisiorek, z sukna, tkaniny i cekin. Średnica zawieszki 6,5 cm. Obw. 70 cm. 30 zł
Czwarty dzień VII Europejskich Targów Produktów RegionalnychAutor zdjęć: Andrzej Samardakobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 29



