PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Kościelisko

Kultura

Tradycyjny Smak LGD

Sobota, 26 października 2013 r.
Autor: Monika Stanisławska-Pitoń

Tradycyjny Smak LGDHej działo się, działo w Kościeliscańskim Gminnym Ośrodku Kultury Regionalnym! Nasze gaździny pokazały, jak się gotuje potrawy tradycyjne, a i innowacji nie zabrakło. Gaździny z Witowa, Kościeliska i Dzianisza stanęły w szranki uzbrojone w miski, wałki i patelnie. Szacowne jury złożone z naszej dyrektorki Małgosi Karpiel-Bzdyk, prezeski Związku Podhalan oddziału Kościelisko, Janiny Ptaszkowskiej, Wojtka Maśniaka, znanego na Podhalu restauratora i konesera potraw góralskich i Wojciecha Styrczuli, jednego z pomysłodawców przedsięwzięcia.


Nie zazdroszczę im tej funkcji ani trochę, bo jak tu ocenić tyle potraw, nalewek i trudu włożonego w całe to gotowanie! Zwłaszcza że na każdym stole można było znaleźć coś niezwykłego, co sprawiało że serce i kubki smakowe przechylały szalę na korzyść poszczególnych drużyn! U polaniorskich dziewczyn na uwagę zasługiwała przepyszna wołowina, a mój mąż twierdził, że kapusta zrobiona przez Stasię Bednarz i Wandę Bąk jest zdecydowanie najlepsza! Mnie ujęła nalewka z malin, a trochę ekstrawagancka rukola z bundzem też była świetna. I niech nikt nie mówi że rukola nie rośnie na Podhalu, udowodnię w następne wakacje że rośnie i ma się świetnie na góralskiej ziemi! Do tego moskole z masełkiem lub sosem czosnkowym też były niezłe. No i nasze kuchareczki upiekły razowy chleb.

Gaździny z Dzianisza - Zofia Zarycka i Antonina Szczechowicz zaszalały z kilkoma rodzajami mięs - na stole zwracały uwagę między innymi pieczona baranina i kotlety z bryndzą. A pierogi z bundzem, naprawdę niebo w gębie! Po ciasto wracałam się po dokładkę, było przepyszne. No i naleweczka z dwóch rodzajów piwa, czyli słynna porterówka! Do wspaniałej dekoracji dołączyły jabłka z miodem zapiekane w sabaśniku.

Jeśli chodzi o Witów, tam najbardziej mnie zaskoczyła sałata gotowana z ziemniakami na maślance. Oj, dziewczyny muszą mnie zatrudnić do pomocy w przyszłym roku, bo baranina była delikatna i się rozpływała w ustach, czas się dokształcić w nauce kulinarnej!

Może ważne było to, że mięso było z własnej hodowli - pełna ekologia.

Do tego podano niezwykle pracochłonne mordonie - ręcznie robione kluseczki z ziemniaków. Całości dopełniały - u wszystkich ekip - hałuski z omastą - kładzione kluseczki przygotowywane z ziemniaków. Wśród publiczności  rozgorzała dyskusja nad baraniną, każdy miał swój typ, bo ten rodzaj mięsa zaserwowały wszystkie drużyny!

Nie powiem, zdania były podzielone. No i konflikt gotowy bo mój mąż wolał  danie z baraniny z Kościelisk a sąsiad preferował tą z Witowa! A ta pieczona w kawałku z Dzianisza prezentowała się świetnie, niestety nie dałam rady już spróbować, ale słyszałam że bardzo dobra.

Przy kieliszku przepalanki można było jednak zażegnać spory.

No i na koniec opowiem o pierogach z bobem, bo to chyba one wygrały ten konkurs. Gaździny z Witowa zaprezentowały rozwiązanie dylematu „z czym ten pieróg”? Odpowiedź: z bobem. Od wczoraj wiem, że tak, bób jest świetnym rozwiązaniem. Gratulacje dla kobiecej drużyny z Witowa w składzie Anna Mniszak i Bożena Zych - Zbierek za zajęcie pierwszego miejsca, ale dla każdego z trzech kobiecych zespołów za świetne dania! Bo należałoby nagrodzić wszystkie gaździnki za efekty poszczególnych kulinarnych smakołyków. A teraz nadszedł czas, aby pobiegać, trzeba spalić te kalorie, bo organizatorzy obiecują w przyszłym roku dokładkę!

Zobacz w naszym sklepie:
  • Torebka filcowa IITorebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...
    160 zł
  • Poduszka brązowa IIPoduszka brązowa IIPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 42 na 42 cm.
    100 zł
  • Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat”Opera góralska „Naski Świat” wg libretta Franciszka Łojasa Kośli doczekała się swojej wersji filmowej (1 godz. 33 min.). Produkcja trwała prawie rok. Na płycie DVD...
    35 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.