PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Suche

Kultura

XVII Konkurs Potraw Regionalnych

Poniedziałek, 16 października 2017 r.
Autor: Józef Piech

XVII Konkurs Potraw Regionalnych15 października w Remizie OSP w Suchem, odbył się XVII Konkurs Potraw Regionalnych, w konkursie brało udział jedenaście drużyn z gminy Poronin oraz zaprzyjaźnionej gminy Suchy Las. Ilość smakowitych potraw przyprawiał o zawrót głowy", oprawę artystyczną uświetnił zespół Małe Harnasie oraz kapela z Suchego Lasu.


Protokół z XVII  Konkursu Potraw Regionalnych z 15 października 2017r.  

Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz siedemnasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Suche, Związek Podhalan Oddział Suche oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Suchem.

Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin.

Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
  2. Grzegorz Wojtera – Wójt Gminy Suchy Las
  3. Janusz Bik – Przewodniczący Rady Gminy Padew Narodowa
  4. Anna Król – Józaga – Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Zakopanem
  5. Piotr Skupień –  OSP w Suchem
  6. Agata Janczura – Przedstawiciel SPONSORA firmy PRYMAT
  7. Jan Gut – Sołtys Sołectwa Suche
  8. Stanisław Staszel – Przewodniczący Rady Gminy Poronin
  9. Tomasz Lassak – Dyrektor Koła ZP 45 Poronin w Chicago
  10. Helena Buńda – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W Konkursie udział wzięło 11 drużyn: Suche, Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Bustryk, Ząb, GolęczeWianki, Zielątkowo Pieczona Pyra,  Chludowo i Złotniki z Gminy Suchy Las oraz KGW Piechoty z Gminy Padew Narodowa.   

Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

  • Nagroda Wójta Gminy Poronin za „półmisek pasztetów” – Helena Szwajnos z Poronina  
  • Nagroda Starosty Tatrzańskiego za  „golonko z kapustą i kiszonymi jabłkami” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
  • Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „jagnięcinę piecono z nutą jałowca” – Teresa Jędrol  z Suchego
  • Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „policzki”  Elżbieta Walkowiak ze Złotnik
  • Nagroda od Sołtysa Sołectwa Suche za „owieczki w runie leśnym” Urszula Ćwiertnia z Golęczewa
  • Nagroda ufundowana przez Ochotniczą Straż Pożarną z Suchego za „borsc na wędzonce”  Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
  • Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „raciczki w kapuście” – Maria Kalata ze Stasikówki
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Gmina Padew Narodowa
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Sołectwo Suche
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za –  II miejsce – Zielątkowo Pieczona Pyra
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za  – III miejsce – Sołectwo Ząb
  • Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Bustryk
  • Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „ziemniaki nadziewane mięsem i ziołami” – Anna Gał z Poronina
  • Nagroda ufundowana przez Danutę i Jarosława Musielewicz – Sołectwo Ząb
  • Nagroda ufundowana przez Dolinę Tatr Izabela i Jacek Sikoń za „cud miód” – Ilona Cieślińska z Zielątkowa Pieczona Pyra
  • Nagroda ufundowana przez Fryzjerkowo Elżbieta Wiercioch za „karpackie flaki” – Anna Pawlikowska  ze Stasikówki
  • Nagroda ufundowana przez Salon Fryzjerski Bogusław Salawa za „babcina prażucha” – Karolina Dybała z Chludowa
  • Nagroda ufundowana przez Tomasza Lassaka – za „jagnięcinę na podpinkach” – Halina Strączek z Bustryku 

Suche  – 35 potraw, „zając w kapuście”, stół gazdowski świniobicie w Suchem, ciasto „leśny mech”.

KGW Piechoty z Gminy Padew Narodowa – 35 potraw, udziec wieprzowy, pierogi z kaszą, kotleciki z dyni,

Złotniki z Gminy Suchy Las – 21 potraw, golonko w kapuście, pyrowe mufinki i strogonow z baraniny,

Chludowo z Gminy Suchy Las – 21 potraw, „chłopska kiszonka”, pasztet „niecny oszust”

GolęczeWianki z Gminy Suchy Las – 18 potraw, „udziec z dzika”, „śledzik ziemniaczany”

Zielątkowo Pieczona Pyra z Gminy Suchy Las – 20 potraw, „kaczka wyluzowana”, „plendze pod gulaszową kołderką”

Murzasichle – 70 potraw, pierogi z rydzami, sernik kochanek, „niewiniątko baranie”

Ząb – 32 potrawy,  „kluska miysano”, „tarcioki”

Poronin – 51 potraw,„zociorka”, rydze po cygańsku, hałuski z rozmarynem, pasztet z selera.

Stasikówka – 40 potraw,kopytka z rozmarynem, ozorki wieprzowe w sosie śmietanowym, szarpaniec radnej.

Bustryk – 40 potraw,herbata miętowa i lipowa z sokiem malinowym, zupa na żętycy, zupa ognisto z kluskami, rolada z indyka. 

Kuchnia i stół wraz z jadłem na nim stawianym są elementem kultury od zarania ludzkich dziejów. Tak jest i w naszej kulturze góralskiej. Podejmując swoich gości dzielimy radość swoich serc i pokazujemy to, co w kulturze kulinarnej Podhala jest szczególnie atrakcyjne, smaczne i zdrowe.

Organizując ten konkurs przywracamy sobie i naszym gościom tradycję naszej kuchni podkreślając jej walory. Cieszymy się, że jest źródłem wspólnej radości Organizatorów i gości. Cieszymy się radosną atmosferą tego konkursu i wspomnieniami smaków naszego dzieciństwa, kiedy nasze babcie i mamy dbały o nasze podniebienia, nasze zdrowie i nasze smaki.

Nie do przecenienia jest również wymiar integracyjny tego spotkania. Gaździnom naszym i tym przybyłym z Suchego Lasu i Padwi Narodowej dziękujemy za kulinarne wspaniałości, za atmosferę gościny, radości i wzajemnego szacunku, gospodarzom za przyjęcie u siebie.

Sponsorom: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem „PRYMAT”, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Dolina Tatr – Izabela i Jacek Sikoń Fryzjerkowo.pl – Elżbieta Wiercioch – Zakopane, Salon Fryzjerski S&S Bogusław Salawa, Danuta i Jarosław Musielewicz – sklep odzieżowy EFEKT  za ufundowanie nagród.

Dziękujemy za wsparcie finansowe za pośrednictwem Podhalańskiej LGD, ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" objętego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Oddzielne podziękowania dla kapeli „Harnasie” z Suchego, kapeli „Padwianie” za wspólny śpiew i wspólną radość tego spotkania. Do zobaczenia za rok.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Poduszka brązowa IIPoduszka brązowa IIPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 42 na 42 cm.
    100 zł
  • Sakiewka VSakiewka VSakiewka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 9 cm Wysokość ok. 13 cm Długość ze sznurkiem ok. 49 cm Materiał: Filc Kolor: Popielaty
    35 zł
  • Naszyjnik "Miłość uskrzydla"Naszyjnik "Miłość uskrzydla"Naszyjnik "Miłość uskrzydla" Obwód 64 cm. Materiały: Sukno, Cekiny, Koraliki. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz.
    65 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.