PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Zakopane

Kultura

Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013

Poniedziałek, 3 grudnia 2012 r.
Autor: Piotr Kyc

fot. Piotr KycIdea otworzenia wielkiej wędrówki pasterskiej przez Karpaty jest coraz bliższa urzeczywistnienia. W dniu 11 maja 2013 roku w Rumunii trzysta owiec wraz z gazdami rozpocznie swoją wielką 100 dniową wędrówkę łukiem Karpat. Trasa licząca około 1400 kilometrów będzie przebiegać przez tereny państw karpackich od Rumunii, przez Ukrainę, Polskę aż do Czech i Słowacji.


Należy przypuszczać, że ta cenna inicjatywa, wymagająca od organizatorów kilkuletnich, trudnych przygotowań, nie jest kolejnym szalonym pomysłem bicia absurdalnego rekordu w celach medialnych. Jest to wydarzenie przede wszystkim kulturowe, zorganizowane dla uczczenia wędrówek pasterzy wołoskich, które doprowadziły do zasiedlenia obszaru Karpat i powstania wspólnej wysokogórskiej kultury pasterskiej. Redyk będzie prowadzony w ponadnarodowej, archaicznej formie. Owce powędrują w naturalnym dziennym rytmie wypasu z codziennym udojem i wyrobem serów wołoskich. I owieczki, i ludzie będą się wymieniać. Pierwsze stado liczące ok.300 sztuk zostanie przekazane potrzebującym  na terenach huculszczyzny. Pasterze (owczarze) wyruszą w dalszą trasę z owcami, które dotrą z Rumunii. 

Redykowi Karpackiemu - Transchumance 2013 - bo taką ma nazwę wędrowny wypas - będą towarzyszyły liczne imprezy kulturalne odbywające się „na trasie” oraz przed jego rozpoczęciem. Jedną z takich promocyjnych imprez  zorganizowało 27 listopada w Zakopanem Starostwo Tatrzańskie. W Jasnym Pałacu nastąpiło pierwsze spotkanie z historią, kulturą i kuchnią krajów karpackich. Podczas spotkania prowadzonego przez Adama Kitkowskiego można było wysłuchać opowieści o górach Rumunii i posłuchać melodii z tamtych stron w wykonaniu muzyki Jana Karpiela Bułecki, który jest i ekspertem w sprawach kultury karpackiej. 

Dla gości przygotowano również poczęstunek, na który składały się przysmaki karpackie, a jakie…? Smaczne!
Kolejne spotkanie z cyklu Smaki Karpat już niedługo, w najbliższy wtorek 4 grudnia w Obrochtówce.
 
Organizatorami  „Redyku Karpackiego  - Transchumance 2013” są: Fundacja „Pasterstwo Transhumancyjne” z Polski i „Asociatia Transhumanta” z Rumunii - organizacje społeczne, których głównym celem jest zachowanie tradycyjnego pasterstwa w Karpatach oraz działanie na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Okładka na zeszyt IIOkładka na zeszyt IILudowe okładka na zeszyt (A5) z brązowego filcu zapinana na guzik, kolorowy haft maszynowy. W komplecie zeszyt w kratkę 96 stron. Wymiary: szerokość 15 cm, długość 23...
    30 zł
  • Torebka filcowa XIITorebka filcowa XIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z różowej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok. 35...
    160 zł
  • Portfel IIPortfel IIPortfel filcowy z haftowanym ludowym motywem. Zamykany na rzep. Środek z brązowej podszewki.   Szerokość ok. 13 cm Wysokość ok. 12 cm Materiał: Filc Kolor: Brązowy...
    35 zł

Galerie zdjęć:

Zobacz także:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.