Zakopane
Kultura
Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013
Autor: Piotr Kyc
Idea otworzenia wielkiej wędrówki pasterskiej przez Karpaty jest coraz bliższa urzeczywistnienia. W dniu 11 maja 2013 roku w Rumunii trzysta owiec wraz z gazdami rozpocznie swoją wielką 100 dniową wędrówkę łukiem Karpat. Trasa licząca około 1400 kilometrów będzie przebiegać przez tereny państw karpackich od Rumunii, przez Ukrainę, Polskę aż do Czech i Słowacji.
Należy przypuszczać, że ta cenna inicjatywa, wymagająca od organizatorów kilkuletnich, trudnych przygotowań, nie jest kolejnym szalonym pomysłem bicia absurdalnego rekordu w celach medialnych. Jest to wydarzenie przede wszystkim kulturowe, zorganizowane dla uczczenia wędrówek pasterzy wołoskich, które doprowadziły do zasiedlenia obszaru Karpat i powstania wspólnej wysokogórskiej kultury pasterskiej. Redyk będzie prowadzony w ponadnarodowej, archaicznej formie. Owce powędrują w naturalnym dziennym rytmie wypasu z codziennym udojem i wyrobem serów wołoskich. I owieczki, i ludzie będą się wymieniać. Pierwsze stado liczące ok.300 sztuk zostanie przekazane potrzebującym na terenach huculszczyzny. Pasterze (owczarze) wyruszą w dalszą trasę z owcami, które dotrą z Rumunii.
Redykowi Karpackiemu - Transchumance 2013 - bo taką ma nazwę wędrowny wypas - będą towarzyszyły liczne imprezy kulturalne odbywające się „na trasie” oraz przed jego rozpoczęciem. Jedną z takich promocyjnych imprez zorganizowało 27 listopada w Zakopanem Starostwo Tatrzańskie. W Jasnym Pałacu nastąpiło pierwsze spotkanie z historią, kulturą i kuchnią krajów karpackich. Podczas spotkania prowadzonego przez Adama Kitkowskiego można było wysłuchać opowieści o górach Rumunii i posłuchać melodii z tamtych stron w wykonaniu muzyki Jana Karpiela Bułecki, który jest i ekspertem w sprawach kultury karpackiej.
Dla gości przygotowano również poczęstunek, na który składały się przysmaki karpackie, a jakie…? Smaczne!
Kolejne spotkanie z cyklu Smaki Karpat już niedługo, w najbliższy wtorek 4 grudnia w Obrochtówce.
Organizatorami „Redyku Karpackiego - Transchumance 2013” są: Fundacja „Pasterstwo Transhumancyjne” z Polski i „Asociatia Transhumanta” z Rumunii - organizacje społeczne, których głównym celem jest zachowanie tradycyjnego pasterstwa w Karpatach oraz działanie na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego.
- Naszyjnik i bransoletka "Porzeczki"
Naszyjnik i bransoletka "Porzeczki" Naszyjnik obwód 47 cm. , Bransoletka obwód 17,5 cm. Materiały: Turkus, Jadeit, Metal, elementy posrebrzane. Biżuteria zaprojektowana...145 zł - Grafika Folk w ramce X
Grafika Folk to autorska, oryginalna czarno-biała grafika w stylu ludowym. Autorski wzór zainspirowany polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Świetnie...55 zł - 9 SIYŁ - „NOWYJ WIESNY PRZYSEŁ CAS” - album dwupłytowy
„NOWYJ WIESNY PRZYSEŁ CAS” to drugi album zespołu składający się również z dwóch płyt. Pierwsza płyta to tradycyjne melodie podhalańskie. Na drugiej płycie prezentujemy...50 zł
Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013Autor zdjęć: Piotr Kycobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 52



