Zakopane
Kultura
Sześć dni pod znakiem produktów regionalnych
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W sobotę w Zakopanem rozpoczęły się IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Ich oficjalnego otwarcia dokonał wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak wraz z europosłem Czesławem Siekierskim, przedstawicielami Agencji Rynku Rolnego, władz miasta i powiatu. Do czwartku na Dolnej Równi Krupowej wystawcy z różnych regionów Polski, a także z zagranicy będą prezentować rękodzieło artystyczne oraz tradycyjne produkty spożywcze. Program targów zorganizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury jest bardzo bogaty, urozmaicają go pokazy kulinarne, warsztaty sztuki ludowej, liczne występy i koncerty, a także seminaria naukowe.
W niedzielę odbędzie się Parada Bacowska oraz Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. W poniedziałek gwiazdą wieczoru będzie Kamil Bednarek, a w środę przeprowadzony zostanie konkurs na najlepszy produkt IV Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to wydarzenie, którego celem jest wyeksponowanie różnorodności i jakości produktów żywnościowych oraz ich promocja. Istotnym elementem Targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie bogactwa kulturowego. Targi to także prezentacja twórców ludowych, ich rękodzieła i twórczości.
- Torebka filcowa XI
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA - dodatkowo...160 zł - Naszyjnik "Agatka"
Naszyjnik z pięknych fasetowanych kul agatu /średnica 1 cm./. Obwód 52 cm. Rurki i kulki z metalu antyalergicznego. Zapięcie posrebrzane. 75 zł - Spinka góralska II
Metalowa spinka góralska w kolorze srebrnym z szarotką w kolorze złotym. Ręcznie wykonana. Szerokość 7 cm, długość (z przekolacem) 19,5 cm. 290 zł
Sześć dni pod znakiem produktów regionalnychAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 61
Konferencja inauguracyjna "Produkt regionalny gwarancją dobrego smaku"Autor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 30



