Zakopane
Kultura
Sześć dni pod znakiem produktów regionalnych
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W sobotę w Zakopanem rozpoczęły się IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Ich oficjalnego otwarcia dokonał wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak wraz z europosłem Czesławem Siekierskim, przedstawicielami Agencji Rynku Rolnego, władz miasta i powiatu. Do czwartku na Dolnej Równi Krupowej wystawcy z różnych regionów Polski, a także z zagranicy będą prezentować rękodzieło artystyczne oraz tradycyjne produkty spożywcze. Program targów zorganizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury jest bardzo bogaty, urozmaicają go pokazy kulinarne, warsztaty sztuki ludowej, liczne występy i koncerty, a także seminaria naukowe.
W niedzielę odbędzie się Parada Bacowska oraz Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. W poniedziałek gwiazdą wieczoru będzie Kamil Bednarek, a w środę przeprowadzony zostanie konkurs na najlepszy produkt IV Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to wydarzenie, którego celem jest wyeksponowanie różnorodności i jakości produktów żywnościowych oraz ich promocja. Istotnym elementem Targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie bogactwa kulturowego. Targi to także prezentacja twórców ludowych, ich rękodzieła i twórczości.
- Bransoletka "Moon"
Bransoletka z hematytów, masy perłowej, muszli szarej, asymetryczna. Obw. 19 cm.
45 zł - Wisiorek "Trójeczka"
Wisiorek z trzema koralikami w groszki. Obwód 76 cm.
50 zł - Falkon szklany II
Falkon szklany w postaci cylindra z lekko wklęsłymi ścianami, z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 35 cm, średnica 14 cm.
170 zł
- Sześć dni pod znakiem produktów regionalnychAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 61 - Konferencja inauguracyjna "Produkt regionalny gwarancją dobrego smaku"Autor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 30