PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Nowy Targ

Zaproszenia

Czary góralskie

Czwartek, 22 stycznia 2015 r.
Autor: Maciej Stasiński

Czary góralskieZapraszamy na spotkanie z Katarzyną Ceklarz, współautorką książki "Czary góralskie. Magia Podtatrza i Beskidów Zachodnich", która ukazała się nakładem Wydawnictw Tatrzańskiego Parku Narodowego. Spotkanie odbędzie się 22 stycznia (czwartek) o godzinie 18.00 w KsiążKAwiarni Rezerwat w Nowym Targu ul. Juliusza Słowackiego 15, a poprowadzi je redaktor publikacji - Zbigniew Ładygin.


Górale na wszystko mają swoje sprawdzone sposoby. Chociaż najgłębiej skrywanymi tajemnicami dzielą się niechętnie, ich wierzenia i przesądy zdumiewają, zachwycają i intrygują. 22 stycznia o godzinie 18.00 w KsiążKAwiarni Rezerwat w Nowym Targu odbędzie się spotkanie z Katarzyną Ceklarz, współautorką „Czarów góralskich”. Spotkanie poprowadzi redaktor książki – Zbigniew Ładygin.

 Co złożyć w ofierze duchom? Dlaczego warto dać pannie młodej przed ślubem kromkę chleba? Co się stanie, jeśli sprowadzimy się do nowego domu w okresie postu albo idąc, lewą nogą przekroczymy swój cień? I w jaki sposób szybko skontaktować się z czarnoksiężnikiem? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w książce autorstwa Urszuli Janickiej-Krzywdy i Katarzyny Ceklarz „Czary góralskie”.

W kulturze ludowej górali magia pełniła niegdyś jedną z głównych funkcji opisywania i systematyzowania rzeczywistości. U podstaw magii stoi próba zrozumienia i wytłumaczenia zjawisk zachodzących w otaczającym świecie. Gdy ten otaczający świat sam w sobie jest tajemniczy i zadziwiający – znaczenie czarów rośnie, stając się nieodzownym warunkiem pomyślności życia. Świat gór, a Tatr w szczególności, bez wątpienia jest tajemniczy i zadziwiający. Góralskie czary muszą mieć swoją wielką moc.

 Magia mieszkańców gór została ujęta w opowieść o realnie istniejących i stosowanych do dziś praktycznych zabiegach górali podhalańskich i beskidzkich. „Czary góralskie” można czytać na wiele sposobów. Dzięki 237 hasłom dowiemy się między innymi, do czego służą zbierane w nocy magiczne zioła, jak zapewnić gospodarstwu dobrobyt, dlaczego w nocy powinniśmy unikać pożyczek, co leczyć czerwonym winem, herbatą lub popiołem z papierosa, a także dlaczego żebrakom warto rozdawać chleb i jak rozpoznać podpalacza.

W wielu regionach polskich Karpat z okazji pogrzebu pieczono niewielkie bochenki chleba i rozdawano je uczestnikom, a zwłaszcza żebrakom. W ten sposób żywi zabezpieczali się przed powrotami zmarłego - rozdany chleb wyrównywał jego wszelkie ziemskie zobowiązania.

 Podpalacza można poznać po tym, że w wigilię Bożego Narodzenia o północy, gdy idzie do kościoła lub z niego wraca, jego cień, spowodowany światłem księżyca, nie ma głowy. Według innych wierzeń podpalacze w ogóle nie rzucają cienia.

Fragmenty książki

Książka wydana przez Tatrzański Park Narodowy sama w sobie ma tajemnice i miejsca czarodziejskie. Magia zaczyna się już na okładce, do której należy przyłożyć dłoń, kontynuuje wewnątrz, gdzie magiczną zawartość wzbogacają zdjęcia Barbary Caillot-Dubus, Polki urodzonej w Paryżu, zafascynowanej etnografią absolwentki dziennikarstwa, kulturoznawstwa i filologii obcej, autorki nagradzanych cykli fotograficznych i książek. Zdjęcia z cyklu „Pachnące jarzębiną” ukazują przenikanie się światów, tak jak w kulturze góralskiej przenikają się światy poznane i niepoznane.

KsiążKAwiarnia Rezerwat
ul. Juliusza Słowackiego 15
Nowy Targ

Spotkanie odbędzie się o godzinie 18.00.

Zobacz w naszym sklepie:

Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.