Patronat medialny WATRA
#WiwatGoście! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week
Wraz z powrotem życia restauracyjnego, startuje także największe w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa dwa tygodnie od 17 do 30 czerwca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów, w tym oczywiście Podhale. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł. Można już dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl. Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Życie towarzyskie, na którym oparte s/P_ą więzi międzyludzkie, jest bowiem podstawą zdrowego społeczeństwa. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości dowiedzieliśmy się, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. czytaj więcej
Spacerkiem pa żółtym szlaku im. Jana Kasprowicza
Niedzielna aura sprzyjała zimowym spacerom. Nie trzeba wchodzić w Tatry, aby zrobić sobie lekką wycieczkę. A jest nią niewątpliwie spacer żółtym szlakiem ( nawet fragmentem ) noszącym imię Jana Kasprowicza. Rozpoczyna się na górnej stacji kolejki na Gubałówce. Można zejść na dół, zjechać kolejką, aby przejść przez miasto i przy końcu ulicy Jagiellońskiej skręcić w górę nad Hotel Radisson. I oto znajdziemy się wkrótce na szczycie Antałówki. Spojrzenie na cudowną panoramę Tatr z Kasprowym, jak na wyciągniecie ręki. Krótki plan na następną, trudniejszą wyprawę… Dalej idziemy w stronę kościoła na Pardałówce, skąd Homolacką drogą podążamy w dół, aż do Ustupu. Jest cicho, biała przestrzeń uspokaja. Pozostaje kilkaset metrów do Muzeum Jana Kasprowicza. Tam w oryginalnych wnętrzach z lat dwudziestych XX wieku można odpocząć słuchając opowieści Pani Małgorzaty. czytaj więcej
Polonez Maturzystów
117 dni przed maturą zakopiańscy maturzyści zatańczyli na Krupówkach poloneza. To ogólnopolska tradycja - w tym samym momencie kolorowe pochody przeszły również ulicami miast w zaprzyjaźnionych powiatach partnerskich: kartuskim, świdnickim oraz łowickim czytaj więcej
Powitanie nowych uczniów
W Szkole Podstawowej nr 2 w Zakopanem odbyła się uroczystość pasowania uczniów klasy 1. Tym samym uczniowie przyjęci zostali do szkolnej społeczności. W progach szkoły przywitani zostali także uczniowie zerówki, którzy przez najbliższy rok szkolny przygotowywać się będą na nauki w szkole podstawowej. czytaj więcej
Kongres ICAR w Zakopanem
W dniach październiku Zakopane gościło kongres ICAR - International Commission for Alpine Rescue, którego organizatorem było Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe. Do ICAR należą 103 ratownicze organizacje z 37 krajów. W jego czterech komisjach - ratownictwa z powietrza, naziemnego, medycznej i lawinowej oraz podkomisji przewodników psów - górscy profesjonaliści wymieniają swe doświadczenia, by wypracować jak najlepsze rozwiązania w ratowniczych technikach, używanym sprzęcie czy w zapobieganiu wypadkom. czytaj więcej
Ćwiczenia wojskowe w Zakopane
Wojsko, policja oraz TOPR brały udział we wspólnych ćwiczeniach Renegade / Sarex – 19 w Zakopanem. Na Podhale przyleciał słynny policyjny śmigłowiec Black Hawk. czytaj więcej
Open Coffee
Tegoroczny marzec Tymoteusz Mróz, zakopiański radny i prezes LOT Made in Zakopane, spędził w USA jako gość prestiżowego amerykańskiego programu rządowego International Visitor Leadership Program. Podczas spotkania Open Coffee opowiedział o swoich wrażeniach po pobycie w Stanach Zjednoczonych. czytaj więcej
Przedszkolne Misterium
W Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach odbyło się Misterium Wielkanocne w wykonaniu najstarszych grup naszego Przedszkola Sióstr Misjonarek w Zakopanem. czytaj więcej
Smaki Podhala tematem pierwszego spotkania z cyklu Historyczny Stół Kulinarny
Sieć hurtowni MAKRO Polska zainaugurowała nową inicjatywę na kulinarnej mapie Polski. Pierwsze wydarzenie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny odbyło się w Zakopanem i upłynęło pod znakiem kuchni podhalańskiej. Wydarzenie odbyło się w partnerstwie z Miastem Zakopane. Dzień wcześniej w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych odbyły się warsztaty dla młodzieży, podczas których młodzi kucharze uczyli się przygotowywać dania na bazie drobiu. czytaj więcej
Tłusty Czwartek
Dziś Tłusty Czwartek - w polskiej tradycji ostatni czwartek przez Wielki Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia największym przysmakiem są pączki i faworki, którymi można objadać się do woli. Jak wygląda proces produkcji popularnego przysmaku? Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z zakopiańskiej Cukierni Samanta. czytaj więcej
Wieczorny spacer po Zakopanem
Tegoroczna zima stworzyła to nie tylko świetne warunki narciarskie, ale również wyjątkowy w Zakopanem, uwielbiany przez tysiące turystów wypoczywających pod Giewontem w czasie ferii zimowych. czytaj więcej
Polonez Maturzystów
Maturzyści z Powiatu Tatrzańskiego w rytm poloneza przeszli w barwnym korowodzie Krupówkami. Tradycyjnie od kilku lat maturzyści z czterech partnerskich powiatów: kartuskiego, świdnickiego, łowickiego i tatrzańskiego tańczą ten staropolski taniec o tej samej porze - rozpoczynając tym samym cykl przedmaturalnych przygotowań. Pomysłodawcą i koordynatorem całej tej akcji jest Zespół Szkół Mechanicznych w Świdnicy. czytaj więcej
Nad Bajkał, na czystą wodę , nad Bajkał po przygodę!
5 stycznia w godzinach mocno wieczornych w Teatrze S.I.Witkiewicza miało miejsce ciekawe, pełne humoru spotkanie podróżnicze. Biuro Podróży Szerokie Tory zachęcało zakopiańczyków do wyprawy nad jezioro Bajkał. W tym celu przygotowano pokaz slajdów "Bajkał - w krainie lodu". Z opowieści podróżników wyłoniła się potęga bajkalskiej przyrody, niesamowite zjawiska lodowe i obietnica atrakcyjnego odbycia wyprawy do egzotycznej krainy. Dla fanów rzeczy niezwykłych, turystyki prawie ekstremalnej i miłośników wszelkiej różnorodności kulturowej , oraz tropicieli śladów polskości jest to propozycja warta rozważenia. Ot, taka „wyrypa bajkalska” ! czytaj więcej
50. Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem – Wystawa Owczarków Podhalańskich
Jednym ze stałych punktów programu Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem jest Wystawa Owczarków Podhalańskich. I w tym roku się odbyła. W niedzielę na Górnej Równi Krupowej oceniano kilkadziesiąt dorodnych piesków w paru kategoriach. Owczarki Podhalańskie przyjechały nie tylko z Podhala ale z innych regionów Polski. Wszędzie są miłośnicy tej pięknej rasy. czytaj więcej
Patronat medialny WATRA
IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych - dzień pierwszy
Za nami pierwszy dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji imprezy dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji. Dzień rozpoczęliśmy od konferencji „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. O związkach pszczelarstwa z kulturą opowiadała dr hab. profesor PPWSZ Anna Mlekodaj z Instytutu Nauk Humanistyczno-Społecznych i Turystyki PPWSZ w Nowym Targu. O tajemnicach z życia pszczół opowiadał Józef Bukowski z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. O właściwościach prozdrowotnych miodu i wybranych produktów pszczelich mówił dr hab. inż. Stanisław Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydział Technologii Żywności. Konferencji towarzyszyła degustacja potraw restauracji Villa Toscana oraz Karczmy przy Młynie. czytaj więcej